West-Vlaanderen gaat strijd aan tegen Aziatische hoornaar: in 61 gemeenten kan je gratis een nest laten wegnemen
61 West-Vlaamse steden en gemeenten voeren samen met de provincie West-Vlaanderen de strijd tegen de Aziatische hoornaar. “Eerst moet je een melding maken van het nest via de organisatie van Vespa-Watch. Dan zullen vrijwilligers kijken of het effectief om een nest van de Aziatische Hoornaar gaat en als dat het geval is, zullen zij een verdelger contacteren. De burger moet daar niets meer voor betalen, maar dat nemen de gemeenten en provincie op zich”, klinkt het bij Provincie West-Vlaanderen.
Het provinciebestuur lanceerde voor de zomer een oproep naar lokale besturen om mee te werken aan de bestrijding van de Aziatische hoornaar; de ‘exoot’ wiens opmars nogal wat zorgen baart. “De belangrijkste vraag richting lokale besturen was of ze willen instaan voor de kost van de verdelging van gevonden nesten op hun grondgebied. De steden en gemeenten tekenden er gretig op in en na enkele maanden kunnen we stellen dat 61 lokale besturen willen meestappen in het project”, klinkt het.
Hoe herken je een Aziatische Hoornaar?
“Aziatische hoornaars zijn dubbel zo groot als wespen of honingbijen”, legt Dominique Soete van Vespa-Watch uit. “Neem de grootte van een muntstuk van 1 euro in gedachten. Is het insect groter, dan gaat het om een hoornaar.” Een Aziatische hoornaar is ook overwegend zwart met slechts één donkergeel accent en hij heeft zwarte poten met gele tippen. “De nesten hangen onder luifels, afdaken, in bomen…. Het is belangrijk om die nesten op tijd op te sporen. Dat moet voor 1 oktober gebeuren, daarna worden nieuwe koninginnen geboren. En uit één nest kunnen makkelijk tien nieuwe ontstaan. Ze verspreiden zich razendsnel. ”
Om zo’n nest te laten weghalen, moet je wel nog altijd een melding maken via de website van Vespa-Watch. “Daar zitten vrijwilligers bij, die op zoek gaan naar zo’n nesten. Zij zullen langskomen en effectief kijken of het om zo’n nest gaat. Pas daarna zal een verdelger gecontacteerd worden. De kost is dan niet voor de burgers, maar voor de gemeenten en provincie. Als het een gewoon wespennest blijkt te zijn, dan zal dit via de normale procedure met de brandweer verlopen.”
Drie gemeenten ontbreken nog op de lijst
West-Vlaanderen telt 64 gemeenten, waarvan 61 zich dus hebben ingetekend. Alleen Roeselare, Langemark-Poelkapelle en Middelkerke ontbreken momenteel nog op de lijst. Al is het niet uitgesloten dat ook die gemeenten zich nog zullen aansluiten na nog een bespreking bijvoorbeeld op het schepencollege. Intekenen kan nog!
Niet te vergelijken met een gewone wesp
Volgens Kevin Verbeek van het expertisecentrum Aziatische hoornaars zijn deze niet te vergelijken met een gewone wesp. “Ze reageren heel defensief als je in de buurt komt van hun nest, zo bijvoorbeeld ook eind juli in Avelgem toen een man werd aaangevallen door een nest. En ze blijven je ook achtervolgen. Als je té dicht in de buurt van een gewoon wespennest komt, zullen er hoogstens enkelen op jou reageren en het enkele meters verderop al opgeven. Maar de Aziatische hoornaars zullen net massaal aanvallen en blijven volhouden.”
Maar ook als je gestoken bent erdoor, maakt heel wat verschil. “Als je gestoken wordt door een gewone wesp heb je meestal een lokale reactie, zoals roodheid en wat zwelling bij de beet. Maar bij de steek van een Aziatische hoornaar dringt de angel veel dieper in de huid binnen, waar het gif dan wordt gespoten. Dat maakt dat het heel wat pijnlijker is. En doordat het gif in het bloed komt, is de impact vaak ook veel groter. Je kan na enkele steken last krijgen van duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. In heel extreme gevallen kan het zelfs dodelijk zijn.”
Toenemend probleem
Sinds 2017 is het aantal hoornaars sterk aan het toenemen in onze regio. “Het is bovendien zo dat West-Vlaanderen de grootste aanwezigheid kent, doordat hij vanuit Frankrijk aankomt. In 2022 werden in totaal maar liefst 430 nesten gemeld, terwijl op 29 augustus van dit jaar de teller al op 661 nesten stond.”
Het is een prangend probleem om aan te pakken, want ze verspreiden zich niet alleen razendsnel, maar ze vormen ook een bedreiging voor andere insecten. Normaal zat deze materie bij de Vlaamse Overheid, maar vanaf dit jaar gingen ze dit niet meer doen. Daarom dat wij als provincie het heft in handen hebben genomen om de lokale besturen te ondersteunen en nu met dit concrete plan afkomen”, aldus nog de provincie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier