Werken aan nieuw bezoekerscentrum Natuurpunt vlotten goed

Er is al een ruimte klaar om mensen te ontvangen. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Er is al een ruimte klaar om mensen te ontvangen. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Er zit schot in de realisatie van het bezoekerscentrum van Natuurpunt Damme langs de Dammesteenweg. De woning bij de hoeve is al mooi ingericht als kantoor- en ontvangstruimte en de oude koeienstal is gebruiksklaar gemaakt om groepen te ontvangen.

In het laatste weekend van maart is een officiële opening gepland waarbij de naam voor het complex en de verdere plannen zullen bekend gemaakt worden. Het was in het voorjaar van 2019 dat Natuurpunt een overeenkomst onderhandelde voor de aankoop van de hoeve met woning, koeienstal en grote schuur langs de Dammesteenweg, de zogenaamde ‘hoeve Braet’, naar de landbouwersfamilie die er jarenlang boerde. Gezien de grootte van het project en de kostprijs, werd ook de nationale koepel van Natuurpunt betrokken; ook in functie van de financiering uiteraard.

“Hier zal iedereen met onze werking kunnen kennismaken” – Rudy Deplae (Natuurpunt Damme)

Bedoeling is dus het realiseren van een centrum voor streekgebonden natuureducatie waar ook de deelnemers van de begeleide natuurwandelingen en andere activiteiten van Natuurpunt terechtkunnen, bijvoorbeeld voor een drankje voor of na de wandeling. “Als de coronasituatie het op dat moment toelaat, willen we in het weekend van eind maart dus de leden en sympathisanten hier ontvangen om het project voor te stellen”, zegt Rudy Deplae, conservator bij Natuurpunt Damme. “Op dat moment zou ook de Natuurpunt container naar hier komen. Dat is een container die meerdere afdelingen van Natuurpunt aandoet en waar mensen bovenop kunnen staan om een mooi zicht te hebben op het omliggende natuurlandschap. En er zal ook heel wat info verschaft worden om mensen te laten kennismaken met de werking van Natuurpunt. De medewerkers van Natuurpunt Damme hebben al heel wat werk verzet om zoveel mogelijk van de site gebruiksklaar te krijgen.

Hele site klaar in 2022

“De woning op de hoeve is intussen eigenlijk zo goed als klaar. Dus die kan gebruikt worden als secretariaat voor de werking van Natuurpunt Damme, voor vergaderingen én ook Natuurpunt Brugs Ommeland zal zich hier kunnen vestigen”, vertelt Rudy Deplae van Natuurpunt Damme. “Jammer genoeg hebben we de voorbije maanden door corona al heel wat activiteiten moeten schrappen, maar we hebben intussen wel de oude koeienstal al gebruiksklaar gemaakt om mensen te ontvangen voor als er terug activiteiten mogelijk zijn. De verbouwing van de oude schuur, die onder meer als educatief centrum zal gebruikt worden is natuurlijk het grootste werk. Daarvoor werd intussen een architect aangesteld.” Natuurpunt Damme wil deze werken nog deze zomer laten aanvatten om dan in 2022 de gehele site gebruiksklaar te hebben.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.