Welkom in paradijs van Carlos en Marie-Jeanne in Meulebeke: “Onze tuin en kunst ondersteunen elkaar”

Marie-Jeanne en Carlos bij de golvende lavendeltuin. (foto Luc)
Marie-Jeanne en Carlos bij de golvende lavendeltuin. (foto Luc)
Redactie KW

Op zaterdag 12 juni tijdens Open Tuinen openen Carlos Strobbe en Marie-Jeanne Vanhove hun wondertuin in de Lostraat voor het grote publiek. Meteen zijn zij de enigen in Meulebeke die de tuindeuren wagenwijd openzetten. De paradijselijke omgeving is te bezoeken tot en met 27 juni.

Carlos Strobbe (70) en Marie-Jeanne Vanhove (69) wonen al 42 jaar in een oase van rust en stilte in Marialoop. “De tuin, die ruim een halve hectare groot is, werd 35 jaar geleden aangeplant en is het resultaat van een voortdurende zorg”, aldus Carlos. Blikvanger is ongetwijfeld de imposante lindendreef die de bezoeker naar het pittoreske woonhuis leidt. Hoge heggen, met doorkijken, vormen het decor voor de artistieke beelden die verrassend in het groen opgesteld staan. Carlos is de snoeier van dienst. De kunstig ‘geknipte’ taxussen verraden zijn vaardigheid. Opvallend is nu dat heel wat buxussen verdwenen zijn.

“De ziektes die voorkomen bij buxus nopen ons om drastisch op te treden. We leggen ons nu vooral toe op de organische vormen in de tuin die dan een mooi contrast weten te toveren met al het gesnoeide plantmateriaal. Een schitterend voorbeeld vinden we bijvoorbeeld in ons lavendelperk waar we duidelijk de golvende beweging hebben nagestreefd. Ondertussen is de tuin ook ouder en groter geworden en heeft de Japanse esdoorn nu definitief zijn plaats weten te veroveren.”

Achter het woonhuis maakt de bezoeker kennis met een betoverende binnentuin waar de buxushagen nog prachtig de bloemenperceeltjes afbakenen. Indrukwekkend is eveneens de collectie potplanten die er te bewonderen is. Na een bezoek de moestuin en de serre komen we in het rijk van de eenden, ganzen, geiten en schapen die vredig grazen onder de fruitbomen die kweeperen, kersen, krieken en noten voortbrengen.

Passie voor natuur

Tijdens de open tuindagen stelt Marie-Jeanne ook haar schilderijen tentoon. Ook hier vinden we naast haar artistiek talent opnieuw de liefde voor de natuur in terug. “Tuin en kunst ondersteunen elkaar”, aldus Marie-Jeanne. “Soms zijn mijn schilderijen wilde borders, soms zijn het microscopische uitvergrotingen van bloemen of kruiden of brengen ze je in vervoering door hun onmetelijk landschappelijk karakter.”

Open tuindagen met kunst op 12 en 13 juni, 19 en 20 juni en 26 en 27 juni, telkens van 10 tot 18.30 uur in de Lostraat 7 in Meulebeke. Inkom: 4 euro, drankje inbegrepen.

Het bezoek verloopt volgens de coronamaatregelen. Bezoeken op andere data (of in groep) zijn eveneens mogelijk mits reservatie op 051 48 95 15.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier