Vrijwilligers Pad & Co klaar voor nieuwe overzetperiode

Het paddenseizoen in Izegem komt weer op gang.© (Foto Frank)
Het paddenseizoen in Izegem komt weer op gang.© (Foto Frank)
Redactie KW

Aandachtige burgers zullen ze al zien staan hebben: de waarschuwingsborden die wijzen op de paddentrek. Aan het Rhodesgoed werden ook de platen geïnstalleerd die de amfibieën van een gewisse dood moeten redden als ze de straat willen oversteken.

“Tot 95 procent van de paddenpopulatie kan worden platgereden mochten we niet ingrijpen”, zegt Jacqui Stragier, coördinator van Pad & Co. Samen met zijn team vrijwilligers helpt hij voorkomen dat de diertjes aan hun einde komen bij het dwarsen van de straat. De paddentrek zit er nu volop aan te komen. De padden gaan op zoek naar poelen om zich voort te planten en gaan daarvoor recht op hun doel af, met alle gevolgen van dien als ze een straat kruisen. Het is op dat punt dat Pad & Co ingrijpt.

Ingegraven emmers

Het principe is simpel: doordat er platen langs de wegkant geïnstalleerd worden, kunnen de padden niet verder. Ze volgen dan die platen om uiteindelijk in een ingegraven emmer te belanden. En daar start het werk van de vrijwilligers. Die nemen de emmer en laten de diertjes aan de andere kant van de straat los. Dat gebeurt dagelijks.

Vorig jaar diende de overzetactie halsoverkop afgebroken te worden toen de coronapandemie losbarstte. Een geluk bij een ongeluk was dat door de lockdown er ook heel wat minder verkeer was, waardoor toch nog heel wat padden zonder kleerscheuren hun doel bereikten.

Statistieken

Niet overal worden schermen geplaatst om de padden de juiste richting uit te sturen. Aan het Rhodesgoed is dat het geval en de provincie en mensen van Lochting Dedrie komen deze realiseren. Op andere locaties zoals de Tinnenpot, Lijsterstraat en Wallemote-Wolvenhof worden de diertjes manueel opgetild en aan de andere straatkant weer losgelaten.

Bij het overzetten worden ook statistieken bijgehouden. Het zijn immers niet alleen padden die zich aanmelden. Ook de groene en bruine kikker, de alpenwatersalamander en de kleine watersalamander laten zich in de tabellen opnemen. “Toch merken we, de stopzetting door corona vorig jaar buiten beschouwing gelaten, een daling van het aantal padden op. Volgens mij ligt dat aan de warme zomers waarbij poelen uitdrogen”, vermoedt Jacqui.

Verzekering

Maar onverminderd trekken dagelijks dus vrijwilligers op… pad om de amfibieën over te zetten. “We hebben geen gebrek aan vrijwilligers in deze coronaperiode, wél moeten we erover waken dat het overzetten veilig gebeurt, met de eigen bubbel”, benadrukt aldus Jacqui. De overzetters krijgen een fluohesje, een hoofdlamp en zijn verzekerd tijdens de overzetactie. (MI)

Wie info wenst of zelf als vrijwilliger aan de slag wil kan contact opnemen met Jacqui Stragier via jacqui.stragier@ telenet.be of 051 30 47 31.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier