Vrijwilligers maken beschermd duingrasland winterklaar in Koksijde

vlnr Conny Vandenbussche, Peter Levecque, Hilde Wautraets, Eddy Vandenbouhede en Mark Mortier nemen de poel onderhanden © Myriam Van den Putte
Redactie KW

Elk jaar organiseert de Huismussenwerkgroep een ‘beheervoormiddag’ om het beschermde stuk duingrasland achter de Aldi in de Robert Vandammestraat flink onder handen te nemen en winterklaar te maken.

“Dit mooie stukje natuur is beschermd duingrasland en wordt al 19 jaar beheerd, eerst via Natuurpunt, maar intussen al zeven jaar door onze Huismussenwerkgroepe”, vertelt initiatiefnemer Eddy Vandenbouhede. “19 jaar geleden was hiernaast nog een bloemenzaak en ze kweekten chrysanten”, weet Eddy.

Massa zwerfvuil

“Toen de site werd verkocht hebben we aan de koper voorgesteld om hier een poel te graven, en dat mocht. Tot onze verbazing groeide hier ineens spontaan rietorchis, een bedreigde en beschermde plant, die hier in deze biotoop bij de poel goed gedijt! Dit jaar hebben we er meer dan 100 geteld. Het is toch godgeklaagd dat we elk jaar opnieuw vaststellen dat bepaalde mensen niet het minste respect opbrengen voor onze natuur. Ook nu weer hebben we massa’s zwerfvuil verwijderd. Als we niks zouden doen, wordt het hier een echte vuilnisbelt!

Enkele weken geleden hebben we de poel al gemaaid, want dat kunnen we alleen maar doen als er geen water in staat. In natte jaren loopt het water uit de poel zelfs over tot bij de buren, maar dat is al wel zes jaar geleden. Op onze beheervoormiddag zijn we ‘s morgens om 7 uur begonnen met het klepelmaaien van de weide en al het maaisel te verwijderen.”

“Ook aan het riet verwijderen uit de poel hadden we onze handen vol! Dan hebben we nog alle nestkasten nagekeken en uitgekuist, zodat het hele terrein winterklaar is. Dankzij de helpende handen van Conny Vandenbussche, Hilde Wautraets, Mark Mortier en Peter Levecque, was de klus in enkele uren geklaard!”

(MVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.