https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vrijwilligers halen twee ton afval op tijdens Eneco Clean Beach Cup

Familie Jacobs-Goossens. © Davy Coghe
Nancy Boerjan

Zondagnamiddag vond de Eneco Clean Beach Cup plaats. Langs de hele kustlijn in België én Nederland werd zwerfvuil opgeruimd door 3.500 surfers, zeilers, familie -en vriendengroepjes of collega’s.

Na een uitgestelde editie van de Eneco Clean Beach Cup in 2020 bleek het hoogstnodig om opnieuw de handen uit de mouwen te steken en onze stranden proper te maken. Nadat in 2019 7.500 surfers en deelnemers maar liefst 11,5 ton strandafval over een afstand van 76,5 kilometer opruimden, waren onze stranden na de voorbije zomer opnieuw bezaaid met zwerfvuil.

Dagjestoeristen brengen heel wat afval met zich mee en laten dat ook achter op het strand. Daarnaast voeren wind en waterlopen zwerfvuil naar zee. En bovendien heeft die zee na sigarettenpeuken, plastic zakjes, flessendopjes en visserstouwen en netten er nog een nieuwe vijand bij: mondmaskers. Het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu.

Ploggen

Sven Fransen, bezieler en surfer: “Na een dik jaar corona ellende liggen onze stranden er alles behalve netjes bij. De impact van een jaar social distancing heeft ons gezamenlijk duurzaamheidsengagement blijkbaar geen deugd gedaan. De boodschap is volgens mij duidelijk: mensen missen elkaar en de natuur heeft nood aan mensen die samen(op)komen voor een schonere toekomst. Door hand in hand en zij aan zij de handen uit de mouwen steken creëren we blijkbaar nog steeds de meest effectieve boodschap om het tij te keren.”

Sinds enkele jaren zetten ook de NorthSeaChefs hun schouders onder het initiatief. Onder meer Filip Claeys van sterrenrestaurant De Jonkman en Willem Hiele riepen op om mee te komen opruimen. Ultrarunner en wereldrecordhouder Karel Sabbe liep bij wijze van stunt al ploggend – een combinatie van hardlopen en afval opruimen – 65 km langs de kustlijn van Zeebrugge tot in Domburg in Nederland.

(NB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten