https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vrijwilligers doen grote schoonmaak in Kleiputten

Francis De Nolf en ... pauzeren even tijdens de opruimactie in de Kleiputten. (gf)
Peter Soete

Onlangs blies Natuurpunt Roeselare verzamelen in de Kleiputten in Rumbeke. Bedoeling was om met veel vrijwilligers een grote schoonmaakactie te houden in het natuurgebied. Ook Roulartabestuurder en Knack Volley-voorzitter Francis De Nolf was van de partij.

“Ik vond het leuk om iets te kunnen doen voor Natuurpunt, nadat zij ons gesteund en geholpen hebben bij onze biodiversiteitsoefening op de Roularta-site naar aanleiding van de Greendeal”, begint Francis De Nolf, die al een tijdje lid is van Natuurpunt. “We hielden een schoonmaakactie in de Kleiputten, een activiteit die een jaar lang niet kon door corona. Door het ontbreken van grote grazers zoals reeën, herten, everzwijnen of moeflons enerzijds en anderzijds dammenbouwers zoals bevers, die ervoor zorgen dat een domein niet dichtgroeit, is deze jaarlijkse ingreep een meerwaarde voor de biodiversiteit van het natuurgebied.”

“Er stond heel wat op het programma. Alle nestkasten moesten schoongemaakt worden voor nieuwe broedsels en er moest riet, struiken, bramen en netels opgeruimd worden zodat het gebied niet dichtgroeit en de biodiversiteit maximale kansen krijgt.”

“Er werd ook aandacht besteed om het uitzicht vanuit de kijkhut te verbeteren, zodat de bezoekers meer zicht krijgen op het leven rond het water.”

Fysieke oefening

“Er was een mooie opkomst van een 30-tal vrijwilligers onder leiding van bestuurder Piet Desmet en voorzitter Peter Hantson, beiden van Natuurpunt Mandelstreke, die gespreid over de dag kwamen meehelpen. De organisatie van Piet Desmet was prima. Er was mooi en degelijk materiaal voorzien met steun van Stad Roeselare, er was een afdak om te schuilen dat we soms goed konden gebruiken, er waren broodjes met water of een Rodenbach tijdens de pauze en als afsluiter een barbecue. Het was echt een aanrader voor wie nog eens het handwerk op de boerderij van vroeger wilde herbeleven, maar dan in een uniek stukje wilde natuur.”

“Het was best wel een fysieke oefening, ja, want na het maaien en harken, moest er ook met rieken in houtwallen of hooimijten worden gestapeld. Dit hoort thuis in het betere ‘total body fitnesswerk’ (lacht). Het viel mij op dat zeker de dames eerder kozen voor deze pittige work-out.”

Goed oppassen

“Deze schoonmaakactie was in de eerste plaats zeer nuttig om te vermijden dat het natuurgebied dichtgroeit, maar ook omdat de hooi- en houtwallen schuilplaatsen genereren voor egels, marters en muizen net als voor schimmels en bacteriën die zorgen voor het biologische evenwicht op een toch wel klein natuurdomein van 4,2 hectare. We moesten bovendien goed oppassen waar we maaiden en ruimden omdat er toch veel uitzonderlijke bloemen en kruiden staan in de Kleiputten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.