Vogelgriepvirus nog niet helemaal verdwenen

Ook voor wie maar een paar kippen heeft, geldt de ophokplicht.© Getty Images/EyeEm
Ook voor wie maar een paar kippen heeft, geldt de ophokplicht.© Getty Images/EyeEm
Redactie KW

Eind vorig jaar werd op een professioneel pluimveebedrijf in Stuivekenskerke bij Diksmuide een variant van het vogelgriepvirus vastgesteld. Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) laat vandaag weten dat alle besmettingen weggewerkt zijn en de situatie onder controle is. De ophokplicht blijft wel van toepassing, ook voor particulieren met een paar kippen.

Het Agentschap heeft de verschillende beperkingsgebieden die werden afgebakend rond de houderij opgeheven. Ondanks de positieve evolutie blijft het vogelgriepvirus circuleren, dus blijft de ophokplicht van kracht. Dat kan mogelijk nog een paar maanden duren.

Alle pluimvee en vogels, ook duiven, van zowel professionelen als particulieren moeten afgeschermd worden zodat ze niet in contact komen met wilde vogels. Voor struisvogels geldt dat niet. Voederen en drinken geven, gebeurt binnen. Alle tentoonstellingen, wedstrijden en markten met pluimvee en vogels zijn verboden.

Het FAVV geeft nog mee dat het virus niet overdraagbaar is op mensen. Kippenvlees en eieren kan je in alle veiligheid opeten. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier