Vlaanderen moet grootste bloemenweide worden

Schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn beloofde in 2020 dat hij het project zou uitbreiden. Ondertussen zijn er heel wat locaties op grondgebied Kortrijk die bewust minder gemaaid worden.© foto TV
Schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn beloofde in 2020 dat hij het project zou uitbreiden. Ondertussen zijn er heel wat locaties op grondgebied Kortrijk die bewust minder gemaaid worden.© foto TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Bijna 10% van Vlaanderen wordt aanzien als een woestijn. ByeByeGrass wil daar wat aan doen en roept elke Vlaming op om tot 1 mei het gazon te laten groeien. “Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we het moeten geven en hoe meer vlinders en bijen we aantrekken”, verduidelijkt tuinarchitect Louis De Jaeger ons. Ook Kortrijk ondertekende in 2019 het ByeByeGrass charter van de Bruggeling.

“Een gemillimeterd gazon is niet meer dan een groene woestijn. Het is het meest onnatuurlijke wat er is. Dankzij jarenlange propaganda van tuincentra denken we dat we wekelijks moeten maaien, en veel moeten bemesten en verticuteren, maar dat is fake news. Dat doet meer kwaad dan goed”, zegt Louis De Jaeger.

Bijna een tiende van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Als iedereen tot 1 mei het gras laat groeien heeft dit een enorm positieve impact op ons chronisch watertekort én op de waterrekening. Om bij wijze van spreken het grootste natuurgebied van Vlaanderen te verkrijgen zou iedereen minstens een vierkante meter ongemoeid moeten laten.

Wees creatief

Creatief zijn in het gazon is niet zo moeilijk. “Zet bijvoorbeeld vier stokjes waartussen je het gras laat groeien, observeer wat er allemaal groeit. Het is ook mooi als je de randen van je gazon langer laat worden, door sommige delen minder frequent te maaien creëer je een gazon in verschillende niveaus. Leuk is ook om bepaalde vormen te laten groeien, zoals een hartje of een smiley. Of waarom geen stuk lang gras houden er enkele zitcirkels in maaien?” aldus de organisatoren.

Lockdownbezigheid

Nu we met zijn allen toch in lockdown zitten, kan er massaal ingespeeld worden op het tuinwerk. Via www.zaden.bybyegrass.eu kunnen er inheemse en autochtone zaden aangekocht worden om de grootste bloemenweide ooit te maken. De organisatie geeft een reisje in een boomhut cadeau aan de mooiste gazontransformatie.

(TV/ foto TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.