https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vlaanderen koopt militair domein van 5 hectare in De Haan

Burgemeester Wilfried Vandaele aan het militair domein. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Ter hoogte van de Zwarte Kiezel in Vlissegem ligt er in de duinen een omheind militair domein met een oppervlakte van ruim 5 hectare. Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en Vlaams volksvertegenwoordiger, ijvert er al jaren voor dat de Vlaamse overheid het terrein zou verwerven, en dat is nu gelukt. Het Agentschap Natuur en Bos gaat er aan duurzaam bosbeheer doen, maar het is ook de bedoeling dat de gemeente De Haan een stukje van het terrein in concessie neemt.

Het militair domein ‘Kwartier Radstabe’ deed volgens Vandaele ooit dienst als reservebasis van de NAVO. “In de ondergrondse bunkers bevond zich een commandopost, die moest dienen om in te vallen als er met andere NAVO-installaties iets gebeurde. Ook werden er op dit terrein lange tijd honden getraind voor bijzondere opdrachten”, weet hij.

Een aantal jaren geleden werd alle materieel weggehaald en de honden op een andere plaats ondergebracht. Alleen de zendmast blijft, omdat die verhuurd wordt aan de telecomoperatoren. “Het ministerie van Defensie plaatste het terrein enkele jaren geleden ook op de lijst van domeinen die het wou verkopen.”

“De zone is nu zoals veel militaire domeinen wit ingekleurd op het gewestplan, wat betekent dat er geen specifieke bestemming voor is”, zegt burgemeester Vandaele, die de bestemmingsmogelijkheden van het domein aanvankelijk wou laten vastleggen in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan.

Beschermd duingebied

“Aangezien iedereen het er echter over eens was dat de bestemming in de eerste plaats natuur moest zijn, leek het me uiteindelijk beter om ervoor te ijveren dat de Vlaamse overheid het terrein zou aankopen”, klinkt het. En dat is nu dus gelukt: het militair domein wordt eigendom van het Agentschap Natuur en Bos.

“Het terrein heeft juridisch het statuut ‘beschermd duingebied’ en de Vlaamse overheid wil er enkele door Europa opgelegde instandhoudingsdoelstellingen realiseren. Met name die voor de habitattypes ‘grijze duinen’ en ‘beboste duinen’. Het naaldhout zal op termijn vervangen worden door inheemse boomsoorten, de meeste constructies en de wegenis worden verwijderd.”

Stukje in concessie

“In de marge van de aankoop heb ik ook bedongen dat de gemeente een stukje van het terrein in concessie kan nemen. Dan kunnen wij daar als gemeente een activiteit invullen, die uiteraard wel zal moeten passen in de omgeving en de natuur niet verstoort.”

“Er is bijvoorbeeld even gedacht geweest aan een jeugdcentrum, maar dat leek uiteindelijk toch niet haalbaar op deze site”, aldus nog Vandaele. Enkele van de aanwezige bunkers op het domein zullen worden ingericht voor vleermuizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.