Vlaams Instituut voor de Zee tapt rechtstreeks zeewater naar zijn Marien Station

© (Foto ML)
© (Foto ML)
Redactie KW

Dinsdagmorgen ging in aanwezigheid van bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits de bouw van start voor de uitbreiding van het Marien Station van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en opende de Vlaams Minister van Economie, Innovatie en Landbouw ook de kraan waarmee het Station rechtstreeks zeewater krijgt aangevoerd.

Het Marien Station Oostende (MSO) van het VLIZ op de Oostendse Oosterover kreeg zopas een rechtstreekse leiding voor de aanvoer van zeewater naar de watertanks en aquaria van de huidige en toekomstige laboratoria van het MSO. Vroeger gebeurde die aanvoer met vrachtwagens of met het onderzoeksschip ‘Simon Stevin’. Het zeewater wordt aangevoerd via een 500 meter lange leiding vanaf de laagwaterlijn tot het pompstation met een debiet van 40 kubieke meter per uur.

Meteen gaf de minister ook de start voor de uitbreiding van MSO. Er komt een energiezuinig onderzoeksgebouw die qua stijl verwijst naar het Scandinavisch maritiem pakhuis. Het complex zal laboratoria, tectnische werkruimtes , koel- en vriesruimtes en het Marine Robotics Centre herbergen. Het 3 vrdiepingen tellende gebouw zal naadloos aansluiten bij de al gerenoveerde gebouwen van het huidige MSO. Zo’n 40 VLIZ-mdewekers zullen er aan de slag kunnen.

Bovenop de eerder toegekende 2 miljoen euro gaf de Vlaamse overheid eind 2020 een eenmalige subsidie van 945.000 euro voor de afwerking van die eerste fase tegen het voorjaar 2022. Het consortium Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten tekenden voor het ontwerp en de bouw van het nieuwe MSO-complex. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier