Vijf vleermuiskasten geïnstalleerd bij clublokaal Hockey Club Koksijde

Eddy Vandenbouhede installeerde vijf vleermuizenkasten, waarin de dieren zomer en winter kunnen spenderen.©Myriam Van den Putte MVO
Eddy Vandenbouhede installeerde vijf vleermuizenkasten, waarin de dieren zomer en winter kunnen spenderen.©Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dat Eddy Vandenbouhede (53) een groot hart heeft voor de natuur en vooral voor haar gevleugelde vrienden, bewijst hij om de haverklap met nieuwe initiatieven en projecten. Samen met zijn vrouw Conny blijft Eddy zich inzetten om vogel- en vleermuispopulaties in kaart te brengen en in stand te houden. Zo installeerde hij net vijf kasten voor vleermuizen.

Eddy en Conny richtten de ‘Huismussengroep Little Birdies’ op en promoten, bouwen en plaatsen nestkasten voor steenuilen, torenvalken, huismussen, pimpelmezen, koolmezen, eikelmuizen én zelfs vleermuizen. Recent richtte Eddy een oorlogsbunker in als vleermuizenhotel en zopas installeerde hij vijf Schweger-vleermuizenkasten in houtbeton aan de muur van het nieuwe clublokaal van Hockey Club Koksijde in Oostduinkerke.

Toen hij zijn voorstel op tafel legde, kreeg hij alle steun van Lokaal Bestuur Koksijde. Zijn argumenten klonken overtuigend: “Het inbouwen van kasten voor dieren in gebouwen gebeurt momenteel nog vrijwel nergens in Vlaanderen. Nochtans vergt deze manier van natuurinclusief bouwen weinig extra moeite. We zijn bijzonder tevreden met de realisatie van dit goeie voorbeeld in eigen gemeente. We bouwden in totaal vijf grote kasten voor vleermuizen in. Zo’n kast weegt ongeveer vijftien kilogram, en daardoor blijft de temperatuur binnenin vrij constant. Zo kunnen de vleermuizen zowel tijdens de zomer als winter optimaal gebruik maken van hun verblijf.”

Schepen van milieu Guido Decorte: “De locatie is veelbelovend. Dat trok ons over de streep. In de omgeving van het Sportpark en Golf Hof ter Hille zijn tal van struwelen, bomen en grote waterpartijen te vinden. Palend aan het lokaal staat ook een bomenrij. Een ideaal oriëntatiepunt voor vleermuizen. Bovenal is het een mooie gelegenheid om aan te tonen dat ieder van ons met dergelijke kleine acties een groot verschil kan maken voor de rijke biodiversiteit in Koksijde. Het doet deugd te weten dat veel mensen de natuur een warm hart toedragen.”

Bewuste jongeren

Eddy ziet zo’n initiatief als het begin van een nieuw tijdperk op het vlak van natuurbescherming voor bedreigde diersoorten in Koksijde. “We merken dat de belangstelling bij het grote publiek groeit voor dit soort projecten”, zegt hij. “Vooral jongeren blijken zich steeds meer bewust te zijn van het feit dat we respect moeten hebben voor het klimaat en alles wat daarmee te maken heeft. Dat betekent dat we ons steentje moeten bijdragen aan de biodiversiteit. Door de ‘ betonnisering ’, het ‘overisoleren’ van onze gebouwen, het ‘ontbomen’ van onze steden en gemeentes, komen onze dieren in de problemen en is het voortbestaan van een aantal diersoorten bedreigd. Ze vinden niet voldoende plekken meer om nesten te bouwen, meer nog: ze verleren zelfs hoe ze een nest moeten bouwen!”

Wie de projecten van Eddy een warm hart toedraagt of wil steunen, kan hem volgen op Facebook of via info.huismussenwerkgroepkoksijde@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.