Vier steenuilen gered uit schouw met een… stofzuiger

De vier uiltjes waren pikzwart toen ze uit de schoorsteen kwamen. (gf)
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Dramatische taferelen deze week in de Pijpestraat in Spiere-Helkijn. Een kwartet steenuilen zat er twee dagen vast in de schoorsteen, tot Spierenaar Stefaan Vandenbulcke (48), vrijwilliger bij de Steenuilenwerkgroep, de vogels kon redden… met een stofzuiger.

Maandagmiddag werd Stefaan Vandenbulcke (48), vrijwilliger bij de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt, plots opgeroepen voor een noodgeval in eigen gemeente. Bewoners van de Pijpestraat meldden dat er twee steenuilen in hun schouw zaten. Als inwoner van Spiere-Helkijn was Stefaan bijna meteen ter plekke. Daar trof hij een verrassing aan.

Het waren er geen twee, maar vier uilen die vast zaten in de schouw. Zij zaten helemaal beneden vast, en het was allesbehalve simpel om ze eruit te krijgen. We hebben het op elke manier geprobeerd. Met netjes, touwtjes, zelfs met een stofzuiger.

Een huishoudelijk exemplaar weliswaar, zonder te kwetsen. Het was de enige manier om ze eruit te krijgen.” (lacht) “Een voorbeeld van teamwork ook, want een iemand hanteerde de lamp, een ander een spiegel, en een derde de stofzuiger.”

De vraag blijft hoe die uilen daar terecht zijn gekomen.

“Ik denk dat een van de kleintjes erin is getuimeld. De tweede heeft zijn broertje gevolgd, en het koppel ouders moet afgegaan zijn op hun hulpgeroep. Na twee dagen waren ze volledig uitgehongerd natuurlijk.”

Het nestkastje in de Pijpestraat in Spiere-Helkijn is de nieuwe thuis van drie steenuilen. (foto NL)

Roetzwart

Die uiltjes zaten helemaal onder het roet, net zoals de redders. “Ik heb ze meegenomen naar huis, heb ze afgespoeld, en met de haardroger bewerkt, zodat hun veren konden drogen.

Vocht, eerder een oplossing van suikerwater, toedienen, is ook heel belangrijk. Helaas heeft het eerste gevallen uiltje het niet overleefd, maar goed, ik was al blij dat ik er drie kon redden. Nadat ze opnieuw op krachten kwamen, heb ik ze nog een dag bij mij gehouden. ”

(foto ND)

Nieuw nestkastje

Nadat hij ze geringd, gemeten, gewogen en gevoed had, liet Stefaan de uilen opnieuw vrij, op de locatie waar ze gevonden waren: de Pijpestraat. Opnieuw in een schouw vallen, wordt moeilijk, want Stefaan installeerde er een nieuwe nestkast. De uiltjes werden er meteen in gestopt om gewenning te stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier