Verwaarloosde planten krijgen tweede leven in ‘Boutures & Bibelots’

© MVO
© MVO
Myriam Van den Putte

De groene vingers van Hilde Hooft (41) en het creatieve brein van haar dochter Isa Maes (12) hebben tot een idee geleid waarin ze allebei hun ei kwijt kunnen. Via Facebook lanceerden ze hun ‘plantenasiel’ onder de naam ‘Boutures & Bibelots’.

“Ik ben opgegroeid op de buiten en was toen al een natuurkind dat graag in de tuin bezig was”, lacht Hilde. “Nog altijd vind ik planten leuk en het maakt me elke keer blij wanneer ze nieuwe blaadjes krijgen. Dan maak ik direct stekjes! Isa en ik houden ook van leuke spulletjes en snuisterijtjes, die we dikwijls op rommelmarkten vinden. Vandaar de naam ‘Boutures & Bibelots’, omdat ik Frans zo’n mooie taal vind. Die naam heb ik al langer in gedachten voor een winkeltje waar ik stiekem van droom: een knusse kleine zaak, vol planten, waar klanten een koffietje kunnen drinken… Maar dat is nog toekomstmuziek, want ik heb een drukke voltijdse baan die ik met hart en ziel doe. Elke dag vertrekken Isa en ik al voor zes uur naar Aalter, om op tijd in mijn kinderdagverblijf te zijn en waar Isa naar school gaat.”

Asiel

Isa wist dat haar mama al lang droomt van haar winkeltje en bedacht een creatieve oplossing. “Waarom start je niet met een small business die geen investeringen vraagt?”, pushte ze haar mama.

Hilde en Isa kenden het concept ‘plantenasiel’, dat in Antwerpen en Nederland al langer bestaat, en zijn ook zelf actief op Facebook, en zo groeide het idee.

“Op Facebook heb ik jaren geleden mijn eerste plant gevonden, een monstera deliciosa, of ‘gatenplant’”, herinnert Hilde zich. “Dat is nog altijd mijn favoriet! Ook voor begonia’s heb ik een zwak… In de loop der jaren ben ik me gaan verdiepen in ‘plantenkunde’. Ik ben leergierig en nieuwsgierig, ik zoek veel op, doe overal rondvraag en nu heb ik toch een goeie basiskennis van de ‘doorsneeplanten’.”

“Toen Isa met het concept van het plantenasiel kwam aanzetten, zag ik dat wel zitten. We hebben een folder gemaakt, ons initiatief op enkele Facebookgroepen gezet en we hadden de eerste week al direct een heleboel volgers. Ook de eerste planten werden aangeboden en geruild, zoals een lavendelplant en de pannenkoekenplant die weer helemaal in is. Mensen kunnen planten brengen of we komen ze zelf ophalen. Niet iedereen heeft groene vingers of ziet graag planten… Met ons concept geven we verguisde of minder geliefde planten een tweede leven!”

“We hebben ook aandacht voor duurzaamheid. Daarom geven we onze planten bananenwater: dat bevat veel kalium, dat goed is voor de wortelgroei. Het is een goedkope, biologische oplossing, want ik recycleer de bananenschillen uit mijn kinderopvang!”

Als creatieve knutselaar draagt Isa een steentje bij: ze maakt de plantjes leuker door ze in kleurrijke draagmandjes uit gerecycleerde sjaals te presenteren. Je kan Hilde en Isa helpen door hen potgrond, kleine bloempotjes en sjaaltjes te bezorgen.

Info: hildegarde.hooft@telenet.be of op de Facebookpagina plantenasiel Boutures & Bibelots.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.