Al acht zwanen dood op Brugse reitjes

© (Foto BELGA)
Stefan Vankerkhoven

Na één bevestigd geval van vogelgriep bij de Brugse zwanen, werden ondertussen acht dode zwanen geteld op de Brugse Reien. Die zwemmen sinds 14 mei 2022 zwemmen de Brugse zwanen terug vrij rond. Ophokken is niet langer wettelijk verplicht.

Tot voor kort bleven de Brugse zwanen gespaard van de vogelgriep, maar de voorbije week zijn een paar besmettingen vastgesteld. Het vogelgriepvirus circuleert sinds november 2021 onafgebroken bij wilde vogels. In die periode werden op meer dan 90 locaties besmettingen vastgesteld.

Symptomen

Nadat het ophokken van vogels niet langer wettelijk verplicht was, werden de Brugse zwanen in mei weer vrijgelaten. De zwanen in de Brugse wateren bleven lange tijd gespaard van de ziekte. Na één bevestigd geval van vogelgriep bij de Brugse zwanen, werden ondertussen 8 dode zwanen geteld op de Brugse Reien. Deze zieke dieren hadden symptomen van de vogelgriep, wat nader onderzoek bevestigde.

“Tijdens de warme zomer konden de Brugse zwanen weer volop genieten van hun vrijheid. We hebben geen dode zwanen meer door botulisme of blauwalg. Gezien de huidige besmetting, voorzien we onmiddellijk verhoogd toezicht en verzorging voor alle Brugse zwanen”, aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Maar de zwanen worden niet opnieuw opgehokt.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit wordt op verschillende plaatsen in de Stad nauwgezet opgevolgd door het Stadslabo. Ultrasone toestellen worden ingezet om blauwalg te bestrijden, waardoor er tijdens de droge zomer geen problemen waren met de bacteriën van blauwalg of botulisme. “De laatste waterstalen bevestigen dat de waterkwaliteit op peil is voor de Reien, het Stil Ende en de Koude Keuken.” aldus Schepen Van Volcem.

Verhoogde zorg

“We stemmen ook af met het FAVV (Federaal Agentschap Veiligheid Voedselketen) en het VOC (vogelopvangcentrum) om de zwanen zo goed mogelijk te beschermen.” zegt Schepen Van Volcem. “We schakelen onmiddellijk een versnelling hoger.”

Monitoring op het terrein is zeer belangrijk om kort op de bal te spelen. Zo gaan verzorgers twee tot driemaal per dag ter plaatse om de dieren visueel te checken op symptomen. Dode zwanen of watervogels worden zo snel als mogelijk verwijderd en nadien onderzocht door een labo. Ook zieke dieren worden meteen weggehaald en in isolatie geplaatst. Hun gezondheid en welzijn wordt opgevolgd door een dierenarts, de verzorgers en het VOC.

Ontsmetten

Om verspreiding tegen te gaan moeten verzorgers die het terrein betreden om voederbakken te vullen hun schoeisel grondig reinigen en ontsmetten voor ze naar een andere locatie gaan. “Ophokken wordt door het FAVV sterk afgeraden in dit stadium, omdat één besmette zwaan in een groep dicht op elkaar voor problemen kan zorgen. Het is beter om hen in open lucht te laten en zo wat afstand te creëren.

“Onze Brugse zwanen vallen buiten de afbakening rondom Beernem. We merken dat vooral de jonge dieren vatbaar zijn voor de vogelgriep. Het vogelopvangcentrum vertelde dat dit bij meeuwen ook het geval is.” aldus Schepen Mercedes Van Volcem. “We hopen dat de situatie snel zal stabiliseren en stellen alles in het werk om verspreiding te voorkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier