Uitgestorven gewaande waterkever na 68 jaar teruggevonden in Lissewege

© (Foto visitlissewege.be)
© (Foto visitlissewege.be)

Dit jaar is in een zilte kreek in het West-Vlaamse Lissewege een waterkever aangetroffen die sinds 1953 niet meer in ons land gemeld was. Dat meldt Natuurpunt woensdag. De soort is gevonden tijdens een terreinbezoek aan het gebied Monnikenwerve in maart.

Tijdens het terreinbezoek stonden waterkevers centraal. Met behulp van een appelmoeszeef werden kevers opgespoord in brak water. Uiteindelijk werden drie soorten kevers gevonden. De aangetroffen soorten zijn typisch voor oeverzones en ondiepe waterplekken. Een van de soorten is de zogenoemde ‘Helophorus fulgidicollis, die voor het laatst gezien werd in 1953 in Antwerpen. “De soort is gekend van de kust want daar werd hij in 1927 in het Zwin gevonden. Het betreft de vierde waarneming van de soort in België en het was al 68 jaar geleden dat de soort nog gevonden werd”, klinkt het bij Natuurpunt.

De overige gevonden soorten waren al gekend voor de kust en regio Antwerpen. Het aantal waarnemingen van de keversoorten is beperkt omdat hun leefgebied steeds minder vaak voorkomt. In totaal kent België 9 soorten halobionte waterkevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier