Tijs stelt zijn ecologische tuin in Passendale open voor publiek

In de tuin van Tijs Demyttenaere, hier samen met zijn vrouw Carmen Boone en kinderen Elias, Anna en Babette, valt er heel wat te ontdekken. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
In de tuin van Tijs Demyttenaere, hier samen met zijn vrouw Carmen Boone en kinderen Elias, Anna en Babette, valt er heel wat te ontdekken. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Redactie KW

Op 5 en 6 juni zijn er de eco opentuindagen van Velt, dat staat voor de nationale vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Geïnteresseerden kunnen op die dagen een bezoek brengen aan de ecologische tuin van Tijs Demyttenaere.

Tijs (37) woont met echtgenote Carmen Boone (37) en de kinderen Elias (9), Anna (7) en Babette (3) in de Schipstraat 2. Beroepshalve is hij technisch coördinator bij vzw De Groene Kans. “Ik had al van jongsaf een sterke interesse in natuur, zowel planten als dieren. Ik vond het fascinerend hoe alles in de natuur samenwerkt en op elkaar inspeelt. Tijdens mijn studies aan de hogeschool volgde ik een opleiding als imker, waardoor mijn fascinatie nog verder groeide. Hoe hard de bijen de natuur nodig hebben en hoe hard wij de bijen nodig hebben, deed mij inzien hoe belangrijk ecologisch tuinieren is,” stelt Tijs.

Geen pesticiden

“In een ecologische tuin wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden. Verder worden er ook geen kunstmeststoffen gebruikt. Er worden enkel natuurlijke producten gebruikt voor de bemesting of bodemverbetering. Een ecologische tuin is niet duurder dan de aanleg van een andere tuin.”

Tijs en Carmen kochten hun huis in 2009. “Het grootste deel van de tuin was een weide, waar we vrij snel startten met de aanleg van een boomgaard. De volgende jaren was er de verbouwing van het huis. Ondertussen hebben we de tuin verder aangelegd tot vooraan het huis. Daar hebben we verschillende jaren over gedaan tot de tuin eind 2017 zo goed als klaar was”, gaat Tijs verder. “Tijdens het bezoek kan je door de tuin wandelen en alles ontdekken. Er worden maximum 25 bezoekers per uur toegelaten. Tijdens de ecotuindagen zijn de tuinontwerper, leden van Velt Westland en een imker aanwezig die je meer info kunnen geven over het ecologisch tuinieren. In de tuin zijn ook heel wat spelelementen aanwezig voor de kinderen, die op een doordachte manier zijn geïntegreerd in het tuinontwerp. Ideaal dus voor wie wat ideeën wil opdoen.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier