Sterk bedreigde Rode Vari geboren in Bellewaerde Park bij Ieper

Rode Vari's Mannie en Bob kregen in april een tweede jong.© gf
Rode Vari's Mannie en Bob kregen in april een tweede jong.© gf
Redactie KW

Afgelopen maand is er een Rode Vari geboren in Bellewaerde Park in Ieper. Het gaat om de tweede geboorte van deze ernstig bedreigde diersoort in het park. Sinds 2017 neemt Bellewaerde Park actief deel aan het Europees kweekprogramma in samenwerking met EAZA. De geboorte is zeer positief nieuws voor de diersoort.

Grote zus Tsingy die geboren werd in mei 2020, kreeg er dus in april een kleine broer bij. Na een dracht van ongeveer 100 dagen, werd het tweede jong van Rode Vari’s Mannie en Bob geboren. Tijdens de eerste weken blijft het jong steevast dicht bij de mama. Tsingy neemt deze taak, als grote zus, over als de mama even wil rusten. Het gezin stelt het dus zeer goed en ze dragen samen zorg voor het pasgeboren jong.

De Rode Vari is een diersoort die zijn oorsprong kent op het eiland Madagascar. Op de IUCN Red List (International Union for Conservation of Nature) staat de Rode Vari aangeduid als ‘ernstig bedreigd’.

Slechts enkele tientallen in vrije natuur

Het is onbekend hoeveel dieren er nog in de natuur leven, maar dit wordt geschat op slechts enkele tientallen. De voornaamste bedreigingen voor deze diersoort zijn ontbossing, landbouw en jacht, waardoor deze unieke dieren met uitsterven worden bedreigd. Danzij internationale kweekprogramma’s waaraan Bellewaerde ook actief deelneemt, kan deze zeldzame diersoort tegen uitsterving beschermd worden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten