Stad Izegem plant bloembollen om bijen ook tijdens de winter van nectar te voorzien

Ook op de oude kloostersite in Emelgem worden straks bloembollen geplant.
Wouter Vander Stricht

Dat de bijenpopulatie het moeilijk heeft, is het Izegems stadsbestuur niet onbekend. Dit najaar maakt de stad werk van een unieke actie om de bijen te helpen. Binnenkort worden zo’n 50.000 winterbloeiende bloembollen geplant.

“Maar liefst 32.100 krokussen en 19.260 sneeuwklokjes gaan in oktober de grond in”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens. “Dat zorgt niet alleen voor kostbare nectar tijdens de wintermaanden, maar tovert onze grasvelden bovendien om tot prachtige bloemenweides.”

Op warme winterdagen vliegen bijen nog steeds uit. Er is dan echter weinig voedsel vinden. Net daarom zet de stad deze actie op poten. “De sneeuwklokjes zullen al vanaf januari bloeien, van de krokussen verwachten we bloei begin maart. Dat is dus nog voor we beginnen met maaien”, vertelt de schepen.

60.000 vierkante meter bloemenweides

Een gespecialiseerde firma zal instaan voor het planten van de bloembollen. De bloembollen komen aan het voorplein van het zwembad, vooraan het Blauwhuispark en in de tuin van de voormalige kloostersite in Emelgem, waar ook een bijeninformatiehut te vinden is.

De actie kadert binnen een groter geheel van allerhande acties in de stad Izegem. Zo werd eerder al 60.000 vierkante meter aan bloemenweides gerealiseerd en besteedt de stad bijzondere aandacht aan nestlocaties voor wilde bijen. “Met deze actie zetten we opnieuw een stap richting een bloemrijkere en bijenvriendelijke stad”, besluit schepen Maertens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.