Stad Izegem plaatst opnieuw bladkorven

© (Foto GF)
Redactie KW

De herfst is in het land en de bladeren beginnen van de bomen te vallen. Hét moment om bladkorven te plaatsen. “In totaal plaatsen we zo’n 163 bladkorven op verschillende locaties in de stad Izegem”, zegt schepen van groenbeleid Caroline Maertens.

Vorig jaar plaatste de stad voor het eerst bladkorven, ter vervanging van de vroegere bladzakken. “De bladkorven worden maximaal twee keer per week geledigd en blijven tot midden december staan”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens.

Het plaatsen van een bladkorf gebeurt aan de hand van een aantal criteria. De bladkorven komen in straten met veel stadsbomen en krijgen een centrale plaats, zodat iedereen ze vrij kan gebruiken. “Een bladkorf wordt in het belang van de omgeving geplaatst”, verduidelijkt schepen Maertens. Daarnaast evalueerde de stad het plan van vorig jaar en werden beperkte aanpassingen doorgevoerd.

Enkel voor bladafval van openbaar groen

Je mag niet zomaar alle groen- en tuinafval in de bladkorven verzamelen. “Enkel bladeren van openbaar groen mogen in de bladkorven”, legt schepen Maertens uit. “Bladeren van bomen op privédomein, takken of zwerfvuil horen er niet thuis.”

De massa aan verzamelde bladeren wordt later hergebruikt om tussen jonge aanplant te leggen. “Het is de ideale voeding voor jonge planten en maakt de planten weerbaar tegen droogte. Bovendien zorgt een laag bladafval ervoor dat onkruid minder kans heeft om te groeien”, besluit schepen Maertens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.