Westhoekwolf slaat opnieuw toe in Ruiselede: “Het leek wel een slachtveld”

Restanten van een van de dode ooien. © André Calus
Redactie KW

In de afgelopen week veroorzaakte een wolf grote schade in een weide in Kruiskerke. Drie volwassen ooien werden daar in de afgelopen week gedood, nog drie andere vertoonden verwondingen in de hals. De kans is groot dat dit het werk is van de zogenaamde Westhoekwolf, die zich voorlopig in de streek van het Bulskampveld lijkt te settelen.

“Mijn vriendin en ik wonen naast de weide en hebben de gewoonte om de schapen te verzorgen en ze eten te geven”, vertelt Jelle Rogge. “Een viertal dagen geleden merkten we op dat we een schaap tekort kwamen. Uiteindelijk vonden we haar wat verder dood terug. In eerste instantie hadden we geen idee wat er gebeurd zou kunnen zijn, maar toen onze buren vrijdag opnieuw een dood schaap vonden aan de rand van de straat, was snel duidelijk dat dit het werk was van de wolf.”

Gapende wonden

In de weide werden uiteindelijk twee dode ooien getroffen. Drie andere schapen hadden duidelijk verwondingen in de nek en werden meteen verzorgd door een dierenarts. “Het leek wel een slachtveld. Overal lagen er flarden wol en vel. Bij de schapen zag je gapende wonden in de hals, er waren volledige stukken vlees uit de buik gegeten en één schaap was zelfs bijna volledig opgepeuzeld”, zegt Rogge.

Wolven hebben de gewoonte om hun prooi bij de nek te grijpen om de slagader door te bijten of ze te wurgen.
Wolven hebben de gewoonte om hun prooi bij de nek te grijpen om de slagader door te bijten of ze te wurgen. © André Calus

“Gezien de aard van de verwondingen was het voor mij snel duidelijk dat dit het werk was van een wolf. Die hebben namelijk de gewoonte om hun prooi bij de nek te grijpen om de slagader door te bijten of ze te wurgen”, zegt André Calus van ’t Gareelke uit Kanegem, die eigenaar is van de schapen. “Ik heb de overige schapen nu allemaal overgebracht naar Kanegem, in de hoop dat de wolf zich daar niet vertoont.”

Westhoekwolf

Volgens Jan Loos van Welkom Wolf is de kans alvast groot dat het in dit geval om de zogenaamde Westhoekwolf gaat: “Verschillende meldingen tonen aan dat de wolf zich inderdaad nog steeds in de buurt van Ruiselede en Wingene bevindt, in de Bulskampveldstreek tussen Aalter en Brugge. Of hij zich daar effectief zal vestigen, dat is nog maar de vraag. Maar de kans bestaat dat hij daar nog een tijd zal verblijven, aangezien daar een voldoende bosrijk gebied en voldoende eten te vinden is.”

Door André Calus werd vrijdag alvast melding gedaan bij het Agentschap Natuur en Bos. Het sporenonderzoek van de dierenarts zal nu moeten uitwijzen of het effectief om de gewezen Westhoekwolf gaat. Jan Loos roept ondertussen op om waarnemingen zeker te blijven doorgeven aan Welkom Wolf via het nummer 0495-32.53.30 of via wolven@landschapvzw.be. (CS)

© André Calus