Scouts, imkers en andere vrijwilligers doen Sixtusbossen groeien

Onder meer de lokale scouts was aanwezig om de talrijke bomen te planten. © Thijs Pattyn
Redactie KW

Scouts, imkers, atleten, politici… zij en nog veel anderen staken duizenden nieuwe bomen en struiken in de grond bij Poperinge en Vleteren, waardoor de Sixtusbossen nu bijna vijf hectare groter zijn.

Theetbos, Bardelenbos, Dozinghembos, Canadabos, Couthofbos… De namen van deze oude bosrelicten spreken tot de verbeelding. Ze liggen allemaal bij elkaar en vormen met andere bossen en parken de ‘Sixtusbossen’, een uitgestrekt natuurgebied van 220 hectare in verschillende Poperingse deelgemeenten tot bij de beroemde Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Onder meer de vinpootsalamanders, rode bosmieren, reeën en wielewaal gedijen er goed.

Deze bossen worden uitgebreid met 12.000 nieuwe bomen en struiken, goed voor bijna vijf hectare extra bos. Het gaat voornamelijk om inheemse soorten: zomer- en wintereik, zoete kers, fladderiep, winterlinde, eenstijlige meidoorn, hazelaar, lijsterbes, Europese vogelkers, sporkehout en Gelderse roos. Ze werden onlangs geplant door het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Poperinge en verschillende verenigingen, waaronder de jeugdbeweging Scouts, imkersvereniging De Westerbie, atletiekclub FLAC, Natuurpunt en welzijnsorganisaties Vondels en Westhoek Vrijetijd Anders.

De aanplant kadert binnen het nieuw lokaal klimaatplan van de stad en de ambitie van minister Zuhal Demir (N-VA) om 4.000 hectare extra Vlaams bos te realiseren tegen 2024.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier