Saneringswerken bij vijvers Markey Adinkerke zullen drietal weken duren

De grond zond de vijvers is zwaar vervuild.©Myriam Van den Putte MVQ
De grond zond de vijvers is zwaar vervuild.©Myriam Van den Putte MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vanaf maandag 26 april worden de grote middelen ingezet om het mooie stukje natuur aan de Vijvers Markey in Adinkerke nog groener en schoner te maken. De buurtbewoners krijgen inspraak in de plannen voor ‘De Pitten’. Er wordt alvast gestart met een sanering van de vervuilde gronden en die zullen een drietal weken in beslag nemen.

De Vijvers Markey in Adinkerke zijn een populair stukje natuurgebied dat zowel de lokale bewoners als toeristen op prijs stellen. Zeker in coronatijden vonden wandelaars en fietsers er hun weg om even tot rust te komen in de gezonde groene omgeving. Maar het mag nog altijd ietsje meer zijn… Het lokale bestuur en de buurtbewoners denken aan een extra recreatieve invulling en het integreren van een hondenloopweide.

IJzerhandelaar

Burgemeester Bram Degrieck en Wim Janssens, schepen Openbare Werken verduidelijken: “De grond rond de vijvers is de voorbije jaren sterk vervuild, en dat heeft ook te maken met de jarenlange aanwezigheid van een voormalige ijzerhandelaar. Op de hondenweide bij de Vijvers Markey is het rooien van de bomen voltooid, en dus kan de aannemer starten met de saneringswerken. De vervuilde grond wordt tot op 1 meter diepte uitgegraven en vervangen door 2000 m³ nieuwe grond.”

“De grond van de zones waar steenafval te vinden is, wordt ter plaatse gezeefd. De aannemer start vanaf maandag 26 april met een aantal vrachtwagens vanaf de Garzebekeveldstraat. Het zwaar verkeer zal er gedurende een drietal weken aan- en afrijden. Daar zal dan op werkdagen een snelheidsbeperking gelden van 30 km per uur en auto’s mogen ook niet stilstaan of parkeren tussen de Slachthuis-, de Koekuit- en de Doornstraat langs de kant van de onpare huisnummers. Aan de saneringswerken hangt een kostenplaatje van 187.000 euro. Zodra de saneringswerken zijn afgerond wordt de noordelijke zone aan de Moeresteenweg ingezaaid. We sluiten die zone dan nog enkele weken af, tot aan de zomervakantie, zodat het gras er kan groeien.”

Inspraak

Het lokale bestuur vindt communicatie en inspraak van de burger belangrijk. Daarom werd al eens gepolst naar hoe de buurtbewoners de recreatieve invulling zien tijdens een eerste inspraakronde. Daaruit bleek dat ze speelruimte wensen waar kinderen zich kunnen uitleven, maar de mensen zien de vijvers ook als een ideale zone om te vissen en een geïntegreerde hondenweide voor de vele baasjes die er met hun viervoeters komen wandelen was ook een veel voorkomende vraag.

Alle verzoeken en suggesties werden meegenomen door het ontwerpbureau en heel binnenkort zal het ontwerpplan worden voorgelegd, ook aan de buurtbewoners. “De dienst Omgeving werkt verder aan het totaalproject om een bespeelbaar, natuurlijk en recreatief landschap te kunnen aanbieden, zodat ‘De Pitten’ een van de meest fijne plaatsen in Adinkerke worden”, besluit de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.