Provinciedomein Bergelen breidt uit met 11 hectare

Provincieraadslid Maarten Tavernier is heel tevreden met de aankoop van klein Bergelen, hoewel daar nog een gunstig bodemattest moet verleend worden.© Stefaan Lernout
Provincieraadslid Maarten Tavernier is heel tevreden met de aankoop van klein Bergelen, hoewel daar nog een gunstig bodemattest moet verleend worden.© Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Op de provincieraad van 17 december wordt beslist over de aankoop van een aantal percelen bij het provinciedomein Bergelen, goed voor 11 hectare. Dat is een aanzienlijke uitbreiding van het domein dat momenteel 60 hectare groot is.

De definitieve beslissing valt op de provincieraad van 17 december, maar voor de talrijke bezoekers van het provinciedomein wordt het al iets om naar uit te kijken. Enkele percelen sluiten aan bij het huidige domein, die bevinden zich tussen de Heulebeek en de Rijksweg.

De gronden in fuchsia zijn een onmiddelijke uitbreiding van het provinciedomein.© GF
De gronden in fuchsia zijn een onmiddelijke uitbreiding van het provinciedomein.© GF

Volgens Provincieraadslid Maarten Tavernier (Groen) is de aankoop van deze aanpalende percelen een terechte keuze. “Enerzijds zijn er gronden die een directe uitbreiding zijn van het domein. Anderzijds liggen er twee percelen aan de andere kant van de weg Bergelen – die volgens recente beslissing van de gemeente – zal onthard worden. Die twee percelen liggen in stedelijk landbouwgebied. De korte-ketenlandbouw zat de afgelopen periode sterk in de lift. Net zoals dat bij provinciedomein Ijzerboomgaard in Diksmuide gebeurde, kunnen deze gronden dan ook ingezet worden om in concessie te geven voor duurzame landbouwproductie. Dat maakt ook recreatief medegebruik mogelijk, bijvoorbeeld voor extra wandeltrajecten.”

Kleine Bergelen

Daarnaast worden ook gronden aangekocht aan de andere zijde van de autosnelweg, de zogenaamde ‘kleine Bergelen’. Die gronden liggen naast de E403 aan de kant van Moorsele. “Hier ligt een voormalige stortplaats”, vervolgt Maarten Tavernier. “Deze gronden zijn weinig bruikbaar voor landbouwdoeleinden. Ook hier vind je een waterplas hoewel die heel wat kleiner is dan die in Bergelen. Bij Ovam zijn zijn deze stukken bekend als risicogrond, ze worden aangekocht onder de opschortende voorwaarde van een gunstig bodemattest. De gemeente startte hiervoor al een tiental jaar geleden een ruimtelijk uitvoeringsplan op, maar tot nu toe raakte dat niet afgewerkt.”

Met de nieuwe aankopen zet de provincie een belangrijke stap naar een verdere uitbreiding van Bergelen. Een goede beslissing gezien het recreatiedomein steeds meer bezoekers aantrekt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.