Provincie West-Vlaanderen verdeelt gratis 14.000 zakjes bijenvriendelijk bloemenzaad

De zaadjes groeien uit tot een prachtig bloemenkleed.© Provincie West-Vlaanderen
De zaadjes groeien uit tot een prachtig bloemenkleed.© Provincie West-Vlaanderen
Redactie KW

Vanaf maandag 15 maart verdeelt de Provincie West-Vlaanderen opnieuw 14.000 zakjes gratis bloemenzaad. Ze doet dit reeds voor de elfde keer op rij.

De actie past in de campagne ‘Laat het zoemen met bloemen’ en heeft als doel meer ‘bijenvriendelijke’ bloemen in West-Vlaanderen te doen groeien. Net zoals vorig jaar verdeelt de Provincie 14.000 zaadzakjes. De jaren ervoor waren dat 10.000 zakjes, maar de vraag bleek altijd groter dan het aanbod.

De gratis zakjes bevatten een mengsel van zaden van éénjarige planten: ze groeien en bloeien in één jaar tijd. Het resultaat levert een kleurrijke bloemenakker op. Elk zakje bevat 7 gram, goed voor ongeveer 5 m². Het mengsel werd op maat samengesteld door de Provincie en bevat soorten zoals goudsbloem, gewone klaproos en gele ganzenbloem.

Broodnodig voor bijen

Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Ze zijn nochtans erg nuttig en een onmisbare schakel in de natuur, zoals de bestuiving. Eén van de oorzaken is het afnemend aanbod van bloemen met nectar in tuinen, bermen, weilanden en op akkers. Met deze actie wil de Provincie mensen ervan bewust maken dat iedereen kan helpen aan oplossingen, elk op zijn eigen terrein.

Het bloemenzaad kan besteld worden via de website www.west-vlaanderen.be/bijen . Per persoon/adres kan maximaal één zakje bloemenmengsel besteld of afgehaald worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.