https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Provincie dient dossier in voor nog twee extra landschapsparken: “Deze discussie moest al lang gevoerd zijn”

De provincie maakt de oefening of een landschapspark ook mogelijk is binnen de Zwinstreek en Bulskampveld. (foto Belga) © BELGAIMAGE
Bert Vanden Berghe

De kandidatuur voor Landschapspark Westhoek verloopt niet zonder slag of stoot. De provincie wil ook een dossier indienen voor de Zwinstreek en Bulskampsveld. Tegelijkertijd pleiten ze ook voor constructief overleg. “De bedoeling is dat alle partijen hier beter van worden. Landschap, landbouw en recreatie moeten we op één lijn krijgen.”

Het indienen van een dossier voor een landschapspark in de Westhoek stootte op verzet van onder meer landbouwers. Alveringem, Nieuwpoort en Koksijde gaven aan om niet in te stappen in het verhaal, waarbij de provincie nu het dossier naar zich toetrekt. Meer nog: het dient ook een dossier in voor een landschapspark in de Zwinstreek en Bulskampveld.

“Het is voor alle duidelijkheid een aanzet naar gesprekken daarover”, weet gedeputeerde Bart Naeyaert. “Er is nog niets definitiefs. We willen vooral een breed draagvlak en een gemeenschappelijke visie nastreven. Het belangrijkste is dat er bij verdere stappen een duidelijk decretaal kader is, zonder bijkomende beperkingen.”

Zwinstreek en Bulskampveld

De gedeputeerde ziet het als een goeie gelegenheid om een discussie te voeren die naar eigen zeggen al lang gevoerd moest worden. “Hoe verenigen we landschap met landbouw? Hoe hebben we aandacht voor natuur, duurzaamheid, recreatie en tegelijkertijd ook economisch strategische dossiers? Hoe zorgen we ervoor dat niemand benadeeld wordt in dat verhaal? Door de jaren heen heeft iedereen een mening over hoe de ander het moet doen. Maar dat is op de spits gedreven. Het is belangrijk dat we nu iedereen op dezelfde lijn krijgen.”

Maar zal dat ook voor protest in de Zwinstreek en Bulskampveld zorgen? “Bij Bulskampveld zijn er al gelijkaardige gesprekken aan de gang sinds 2011. Niet in die mate zoals bij het landschapspark, maar er wordt al langer nagedacht over waar we naartoe moeten. Ook daar zijn er uiteraard gevoeligheden waar rekening mee gehouden moet worden. Maar zowel in de Zwinstreek en Bulskampveld is die denkoefening al langer aanwezig. Bovendien is het landbouwsegment in de Westhoek groter.”

Iedereen op één lijn krijgen

Alle partijen op één lijn krijgen wordt geen eenvoudige opdracht. “Dat klopt. Het zal veel tijd en geduld vragen, maar het wordt ongetwijfeld een boeiende discussie. We willen geen visie opdringen. Zelfs al worden de dossiers niet goedgekeurd, toch is het belangrijk dat dit thema op tafel wordt gelegd en dat we die discussie gestructureerd en ten gronde voeren, om een toekomstvisie uit te werken waar alle partijen beter van worden.”

Dat het misliep in het Westhoekdossier heeft onder meer te maken met een korte tijdspanne voor het indienen van een dossier. “De omstandigheden waren niet optimaal, maar het is wel belangrijk dat het gesprek wordt aangegaan. Een oefening maken houdt altijd een risico in. Maar nogmaals: we stappen niet in een landschapsverhaal zonder een decretaal kader en met bijkomende opgelegde maatregelen. Iedereen moet de kans krijgen om te groeien binnen dit verhaal.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten