Ploegsteert heeft er zestien volkstuintjes en een gezellige ontmoetingsplek bij

© CLL
© CLL
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Wat begon als een gek idee tijdens een aperitief, groeide uit tot een nieuwe groene long van meer dan 2700 vierkante meter in Ploegsteert. ‘De tuinen van Maria’ brengen jong en oud samen, rond nieuw geplante fruitbomen. “Zestien individuele lapjes grond vormen samen een grote oase van rust en ontspanning” klinkt het bij een trotse Sylvie Vancraeynest (46), de initiafiefneemster.

“Een doodnormale aperitief, in de puurste zin van het woord!” Sylvie lacht wanneer ze de geschiedenis van de nieuwe volkstuintjes uit de doeken doet.

Dol avontuur

“Begin vorig jaar, toen er van de coronacrisis nog geen sprake was, hadden we enkele vrienden uitgenodigd om te genieten van een goed glas. Toen kwam het plots ter sprake dat we hier in Ploegsteert eigenlijk een soort van volkstuintjes misten. Een plaats waar je kunt ploeteren in de aarde en je eigen planten kunt kweken.”

“Alsof het lot er zich mee had bemoeid reageerden onze vrienden meteen dat ze een lap grond van 2.700 vierkante meter ter beschikking hadden, die er ongebruikt bij lag. Het werd begin van dit dolle en vooral groene avontuur.”

Zestien stukjes in geen tijd volzet

Het project bleef lange tijd stil, door de coronacrisis en de daarop volgende lockdowns. Van zodra het kon ging Sylvie, samen met haar man, er aan de slag. “We deelden het volledige perceel op in zestien aparte stukjes, die mensen individueel kunnen bewerken” klinkt het.

“We vragen een bijdrage van 50 euro per jaar en de voorwaarde is dat ze een fruitboom planten op een gemeenschappelijk stuk grond. In geen tijd waren alle lapjes gereserveerd en we schrokken over de diversiteit van de mensen die er komen tuinieren. Enkele leerlingen hier van het schooltje in Ploegsteert of een koppel dat graag aardappel wil planten? We hebben zelfs een jonge kerel die via Youtube heeft geleerd hoe hij moet tuinieren en dit hier in de praktijk wil gaan omzetten. Daar gaat het uiteindelijk om. Hoewel iedereen een eigen stukje grond heeft, vormt het allemaal 1 geheel en kunnen mensen ook bij elkaar om hulp gaan vragen.”

Ontmoetingsplaats

De plaats kreeg de naam “De tuinen van Maria” al moet hier niet meteen een katholieke link worden gezocht. “Of toch misschien een klein beetje” verklaart Sylvie. “De grond ligt langs de Sinte-Mariastraat dus vonden we het toepasselijk daar toch ergens die naam aan te koppelen. Ondertussen maken we ook plannen om er een kleine chalet op te plaatsen en werd ook werk gemaakt van enkele picknicktafels. Weldra installeren we zelfs een zandbak, zodat dit echt een natuurlijke ontmoetingsplaats zal worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier