Plannen voor Wevelgemse Campus onthuld op onthardingsfestival

Heel wat verschillende actoren hadden hun inbreng bij het voorontwerp van Campus Deken Jonckheere. Symbolisch werd een boom geplant tijdens het onthardingsfestival.©Stefaan Lernout
Heel wat verschillende actoren hadden hun inbreng bij het voorontwerp van Campus Deken Jonckheere. Symbolisch werd een boom geplant tijdens het onthardingsfestival.©Stefaan Lernout
Redactie KW

Met een symbolische, maar veelzeggende spadeschop gaf burgemeester Jan Seynhaeve het officiële startsein tot de ontharding van de Deken Jonckheerestraat in Wevelgem. Een stuk asfalt maakte plaats voor een boom die meteen het groene karakter van de toekomstige Campus Deken Jonckheere onderstreept. Het was meteen ook het startschot voor de uitrol van het masterplan voor Wevelgem centrum.

Afgelopen weekend stelde het gemeentebestuur het voorontwerp van Campus Deken Jonckheere voor. Dat gebeurde op het zogenaamde onthardingsfestival dat op corona-bescheiden wijze plaatsvond op 1 mei. Vlaanderen schenkt 250.000 euro subsidies voor de ontharding van de Deken Jonckheerestraat, Een voorwaarde is dat het project afgewerkt is midden 2023. Ook diende het project twee jaar op voorhand op geruchtmakende wijze bekend te worden gemaakt. Vandaar dus het onthardingsfestival.

Sudderende plannen

Van een feest was vanzelfsprekend geen sprake en toch was heel wat publiek aanwezig. In de buurt zijn er immers heel wat betrokken partijen, zoals de scholen, de jeugdbewegingen, het sociaal huis, het woonzorgcentrum, de buren en het jeugdhuis.

“Onze plannen zouden wild en ondoordacht zijn. Hier bewijzen we het tegendeel”

“We hebben heel wat plannen met Wevelgem centrum die al lang aan het sudderen zijn”, sprak burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “En die komen nu voor het eerst naar boven. Sommigen bestempelden onze plannen als wild en ondoordacht, welnu: hier bewijzen we het tegendeel. Het is niet simpel om de vele actoren samen te brengen rond een idee en hen te overtuigen van het nut ervan! Gelukkig dachten zij samen met ons twintig tot dertig jaar verder. Voor de hele gemeenschap is het dan ook een goede zaak dat we elkaar vonden in dit project.”

Nieuwe kleuterschool en sporthal

Die actoren hebben vanzelfsprekend elk hun eigen wensen. Zo uitte de SPWE-basisschool de ambitie om het huidige gebouw waar de kleuterklassen gevestigd zijn, te vervangen door een nieuwe kleuterschool. Woonzorgcentrum Sint-Camillus ontvouwde de plannen om 90 kamers te vernieuwen. Het Sint-Pauluscollege heeft nood aan meer ruimte om de derde graad in onder te brengen die vanaf volgend schooljaar start. Tenslotte moet er voor beide scholen een nieuwe gedeelde sporthal komen, ter vervanging van de bestaande. Door de aankoop van het klooster kunnen al heel wat van deze plannen gerealiseerd worden. Alle plannen worden gebundeld in een inrichtingsplan ‘Campus Noord’. Het doel is zoveel mogelijk ontharding en zoveel mogelijk multifunctionele voorzieningen. Maar eerst moet dus werk gemaakt worden van die ontharding.

Nu alle actoren op dezelfde lijn zitten, werd een voorontwerp voor de campus Deken Jonckheere voorgesteld. Dat voorontwerp houdt rekening met de hierboven genoemde toekomstplannen voor ‘Campus Noord’. Het eindresultaat zal een open groene ruimte zijn.

Open groene ruimte

Het voorontwerp is gebaseerd op een aantal basisprincipes, zoals aandacht voor de zachte weggebruiker. Er komen wandel- en fietslinten die aansluiten op het Cultuurpad richting centrum en de Leievallei. Ook de vijver van het college krijgt een prominente plek in het ontwerp.

Burgemeester Seynhaeve plantte met hulp van de gemeentelijke groendienst symbolisch een eerste boom, zodoende sneuvelde een eerste laag asfalt. “Het wordt een groene zone”, benadrukte hij. “Met bomen en met open ruimtes die zowel voor sport, ontmoetingen als evenementen kunnen gebruikt worden. Om de schoolomgeving toch enigszins af te schermen van de publieke ruimte komen er taluds of zachte hellingen. Belangrijk is ook dat het aantal parkeerplaatsen behouden blijft. In afwachting van een grote centrumparking wordt een tijdelijke parking voorzien bij de assistentiewoningen Ter Meersch en komt er een uitbreiding van de parking achter het Sociaal Huis.”

Tenslotte wordt ook onderzocht of een warmtenet samen met de herinrichting kan aangelegd worden om de gebouwen van Campus Noord te voorzien van verwarming. Een veld van verticale leidingen die op grote diepte warmte uit de bodem halen. (SL)

Het voorontwerp is ter inzage op de website van Wevelgem onder ‘Wevelgem breekt uit’, tot 6 juni kan iedereen nog reageren op dit voorontwerp via www.inspraak.wevelgem.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten