Piepkleine degoes die gedumpt werden in kartonnen doos zijn overleden

© (Foto GF)
Redactie KW

Vijf piepkleine degoes, dat zijn knaagdieren die oorspronkelijk van Chili afkomstig zijn, werden gedumpt in een kartonnen doos in Oostende. Drie ervan stierven in de doos. Twee andere werden opgevangen door Bianca, bij haar thuis in Oudenburg. Helaas hebben ook die het niet gehaald.

Bianca Devos (38) uit Oudenburg kreeg er onverwachts twee huisdiertjes bij. Het gaat om twee piepjonge degoes, knaagdieren uit Chili. Ze lijken op ratten en worden ook bij ons als huisdieren gehouden. Maar een nestje werd in een kartonnen doos met krantenknipsels gedumpt op de hoek van de Aartshertoginnestraat met de Sint-Paulusstraat in Oostende. In de doos zaten vijf pasgeboren diertjes.

Bianca’s man werkt bij de Stad Oostende en het was een straatveger van de stad die de ontdekking deed. “Toen mijn man me belde, ben ik ze onmiddellijk gaan halen”, zegt Bianca. “Ze vinden geregeld eens gewonde vogels of zo. En ook die proberen we te helpen. Het was wel de eerste keer dat het over gedumpte dieren ging.”

Twee overlevers

Drie diertjes waren al gestorven toen de doos werd gevonden. Twee andere overleefden het wel. Voor hen ging Bianca op zoek naar een opvangplaats. “Ik belde al naar het Vogelopvangcentrum en naar het Blauwe Kruis. Maar zij verwezen eigenlijk telkens naar elkaar door. Omdat ze niet de juiste middelen hebben om die beestjes op te vangen”, zegt Bianca.

Zij probeerde de twee degoes ondertussen zelf met de hand te voederen in de hoop dat ze wat aansterken. Maar dat blijkt niet meteen een sinecure te zijn. “Ze waren echt nog heel erg klein”, vertelt Bianca.

Uiteindelijk konden de dieren bij opvangcentrum Safira in Bredene terecht, maar daar zijn ze vrijdag dan toch gestorven.“We hebben hen daar donderdagavond nog heen gebracht. Maar helaas zijn ze vrijdag overleden. Ik vind het heel erg triestig. Zeker omdat iemand ze bewust in die doos met krantenknipsels heeft gedumpt”, zegt Bianca.

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.