Opnieuw vissterfte in Waerevaart: “Oorzaak voorlopig onbekend. Geen algemeen zuurstoftekort”

De brandweer kwam de dode vissen opruimen.© BB
De brandweer kwam de dode vissen opruimen.© BB
Redactie KW

In de Waerevaart op de grens van Westkerke en Gistel is dinsdagavond opnieuw een aanzienlijke vissterfte vastgesteld. De brandweer ging ter plaatse om de dode vis op te ruimen, gezien dat met serieuze geurhinder gepaard ging. Er zijn ook stalen genomen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

“De dode vissen betroffen grote karpers en palingen, die aan de oppervlakte dreven ter hoogte van de brug aan de Gistelsesteenweg. Ook verderop, richting het houten brugje en pompgemaal, hebben we nog dode vis aangetroffen, maar in mindere mate”, zegt brandweerluitenant Francis Vermote. Er werd een bootje te water gelaten om de vis met schepnetten te verwijderen en vervolgens in kuipen met de ladderwagen aan wal te hijsen.

Oorzaak onbekend

“Naar zuurstof happende vissen hebben we niet gezien, dus we vermoeden niet dat er een algemeen zuurstoftekort is in het water. De oorzaak van de sterfte is dus onbekend. Wel kan het om een lokale vervuiling met lokaal zuurstoftekort gaan, al is daar nog geen zekerheid over. De VMM heeft stalen genomen en ook de milieuambtenaar kwam ter plaatse om de oorzaak te onderzoeken”, aldus luitenant Vermote van brandweerpost Gistel.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier