Opnieuw geslaagde opdracht voor DRT team dat 8 varkens uit mestput in Vladslo kan redden

© (Foto JH)
© (Foto JH)
Redactie KW

Het blijven drukke tijden voor het speciale dierenreddingsteam (DRT) van brandweerzone Westhoek. Elke week zijn er minstens twee interventies de afgelopen weken. Vandaag kon het team acht varkens levend uit een mestput bevrijden in Vladslo.

De afgelopen weken moest het DRT-team al een achttal keren uitrukken naar boerderijen om varkens te redden. Telkens is de oproep hetzelfde: de roostering van een varkensstal heeft het begeven en verschillende varkens zijn in de mestput onder de stalvloer terechtgekomen. Vorige week kende zo‘n interventie nog een trieste afloop toen 14 varkens van elk 80 kilogram zwaar verdronken in de mestput van een boerderij in Koekelare. Er konden er toen zes gered worden. Afgelopen weekend moesten er in Beveren-Aan-De-IJzer vier varkens van elk liefst 200 kilogram gered worden. Donderdag rond de middag kwam een nieuwe opdracht binnen van op een boerderij langs de Einsdijkstraat in Vladslo (Diksmuide).

“De melding was dat er tien varkens van elk rond de 50 a 60 kilogram in de mestput waren gevallen”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. ”Aangekomen bleek dat de landbouwer zich misrekende er maar acht waren. Ze zaten elk zo’n 1 meter 20 diep. Het DRT-team kwam opnieuw ter plaatse maar deze keer hadden we zelfs niet al te veel materiaal nodig. Door de dieren wat bijeen te drijven konden we ze sneller pakken en een strop rond de borstkas binden. Zo konden we ze manueel een voor een naar boven hijsen. De klus was in anderhalf uur geklaard en verliep erg vlot. Een betere afloop dan vorige week dus”, zegt de kapitein. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.