Oostkamp zet 75 kilo vis uit in heraangelegde vijver

Burgemeester Jan de Keyser en schepen Delphine Roels kregen de eer om de eerste vissen uit te zetten.© GS
Burgemeester Jan de Keyser en schepen Delphine Roels kregen de eer om de eerste vissen uit te zetten.© GS
Redactie KW

Vrijdag 25 maart werd in de visvijver op het domein De Valkaart in Oostkamp de eerste 75 kg vis uitgezet. Daarmee werd de vijver officieel opnieuw als visvijver in gebruik genomen. Dat is een nieuwe stap in de afwerking van het beheersplan van de gemeente Oostkamp

Reeds in 2015 stelde de gemeente een studiebureau aan om een parkbeheerplan op te maken voor het Beukenpark, Hogedreef en De Valkaart. Het idee was om van de parken een samenhangend en kwalitatief groendomein te maken binnen de dorpskern van Oostkamp.

Via een enquête en tijdens een parkwandeling konden bezoekers, gebruikersgroepen en omwonenden hun mening geven. Op basis van de opmerkingen en bevindingen werd het parkbeheerplan opgesteld. Een van de punten in dit plan is het historisch parkgedeelte van De Valkaart, de groenzone rond villa ’t Valkennest, te restaureren en de vele oude parkbomen te beschermen door concurrerende beplanting weg te nemen.

Leeg gepompt

Vanaf eind augustus vorig jaar startte dan de fase waarin de visvijver aan de Stationsstraat een grondige opknapbeurt kreeg. De vijver werd eerst leeg gepompt. Alle nog aanwezige vis werd opgevist en verplaatst naar een andere vijver op het domein. In totaal werd zo’n 500 kubieke meter slib uit de vijver verwijderd en afgevoerd.

Bij de heraanleg van de de vijver werd de oever zacht hellend aangelegd. Er zijn nu acht visstekken waar de vissers kunnen zitten. Nu er opnieuw voldoende water aanwezig is in de vijver, wordt er 75 kg blankvoorn in de vijver geplaatst. Deze vissen krijgen nu de nodige tijd om zich voor te planten. De komende twee jaar wordt in totaal nog eens 150 kg vis bijgeplaatst waaronder blankvoorn, rietvoorn, baars, zeelt en snoek.

Beginnende vissers

“De visvijver is bedoeld voor beginnende vissers want ik denk niet dat een zeer bedreven visser hier de nodige uitdaging zal vinden om zijn hobby uit te oefenen. “ aldus burgemeester Jan de Keyser.

De werken aan de visvijver werden uitgewerkt en opgevolgd door studiebureau Atelier Artisjoc en uitgevoerd door aannemer Frans Maes nv.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.