Ooievaarskoppels weer aan het broeden in het Zwin Natuur Park

De Zwinooievaars zijn precies op tijd met het starten van hun nesten.© Dirk Meulders
De Zwinooievaars zijn precies op tijd met het starten van hun nesten.© Dirk Meulders
Dirk Meulders

Het nieuwe broedseizoen is nu echt aangebroken. De eerste ooievaarseieren in het Zwin Natuur Park zijn gelegd. Eind maart is traditioneel de periode hiervoor.

“We merken het aan het gedrag van de ooievaars: lang neerzitten op het nest, af en toe rechtstaan met de poten wat gespreid, voorzichtig met gespreide poten rond de nestkom dribbelen, naar beneden kijken in het nest. We stellen dit gedrag de jongste dagen op verschillende ooievaarsnesten in het park vast”, aldus directeur Ina De Wasch.

Eind maart is traditioneel de tijd waarin de eerste ooievaarskoppels eieren leggen. In een vijftal nesten in het Zwin Natuur Park is dat al het geval. Ooievaars leggen in de regel 3 tot 4 eieren. Die worden niet allemaal tegelijk gelegd. Elke dag of om de twee dagen wordt er eentje gelegd.

Eerste kuikens eind april

Het duurt dus enkele dagen vooraleer het legsel compleet is. De broedtijd duurt dan gemiddeld 33 dagen. “We verwachten de eerste kuikens in het Zwin Natuur Park dus eind april”, aldus Ina De Wasch.

Daarnaast heeft corona ook een invloed op het nestelen van een Zwinooievaar. Door de coronamaatregelen is de panoramatoren momenteel gesloten voor de bezoekers. Een Zwinooievaar probeert daar nu een nest te bouwen. Hij brengt continu takken naar de toren en legt ze op het platform van de omheining. Nochtans zijn er verschillende kunstnesten beschikbaar in het park waar hij zich kan nestelen. Deze Zwinooievaar kiest wel voor het mooiste zicht op de omgeving.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.