Ooievaars stelen weer de show in Damme

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Redactie KW

De ooievaars staan de komende weken opnieuw sterk in de kijker in Damme. Donderdag werden de jongen in de nesten geringd en in het weekend van 12 en 13 juni organiseert Natuurpunt ooievaarsfietstochten- en wandelingen.

Het zijn echte publiekslievelingen geworden; de ooievaars in Damme. Ook de komende weken en maanden zullen ze zeker de show stelen. Die ooievaars zijn al bij al een eerder recent fenomeen in Damme.

“Na vele jaren van afwezigheid werd in 2013 uiteindelijk een nest met jongen grootgebracht in een afgekapte populier langs de Damse Vaart”, weet Robrecht Pillen van Natuurpunt Damme.

“Zowel door Natuurpunt als door privépersonen werden er nestpalen bijgeplaatst om de groeiende populatie op te vangen maar de eigenzinnige vogels kozen vaak voor nestgelegenheid op schouwen; wat wel eens tot praktische problemen leidde voor de bewoners en gebruikers van de betrokken panden… Zo kwam in 2017 een paar broeden op de schouw van het stadhuis van Damme waardoor de verwarming vroegtijdig werd uitgezet. Zoals bekend plaatste het stadsbestuur dan in overleg met Natuurpunt een speciale constructie op beide schouwen zodat ze functioneel blijven terwijl de ooievaars hun nestplaats behouden.”

Goed ooievaarsjaar

In 2020 telde Natuurpunt op het grondgebied van Damme 14 nesten, 9 geslaagde broedgevallen met wellicht 28 jongen geboren, waarvan er uiteindelijk 20 jongen uitvlogen. Daarvan werden er 17 geringd. “Het ziet er naar uit dat ook 2021 een goed ooievaarsjaar wordt”, gaat Robrecht Pillen verder. “Op donderdag 3 juli hebben we de jongen in hun nesten geringd, met behulp van een hoogtewerker, zodat we ze kunnen opvolgen.”

Op zaterdag 12 juni organiseert Natuurpunt een fietstocht waarbij gidsen de deelnemers meenemen op een tocht van ongeveer 30 kilometer in Damme, Oostkerke, Hoeke en Lapscheure langs de verschillende ooievaarsnesten. En op zondag 13 juni is er gegidste wandeling langs de verschillende locaties waar ooievaars nestelen in en rond Damme. Afspraak voor beide evenementen aan bezoekerscentrum De Pulse in de Dammesteenweg 2 in Damme om 14 uur. Gratis voor leden van Natuurpunt, niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin. Inschrijving via stadswallenvandamme@natuurpunt.be

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.