Ontsnapte wallaby na dagen eindelijk gevangen

Kortemark was de afgelopen dagen in de ban van een ontsnapte wallaby, een kleine kangoeroe. Het dier kon pas na enkele dagen jacht gevangen worden. Het dier liep zich zaterdagavond vast bij een boerderij. Daarvoor had de politie, de brandweer en medewerkers van een kattenasiel al vergeefs geprobeerd de rondhuppelende wallaby te vangen. “Maar het blijft een raadsel van wie de wallaby is”, zegt commissaris Geert Provoost.

© (Foto JH)
© (Foto JH)

De wallaby werd enkele dagen geleden een eerste keer gespot in de omgeving van de Vijfhuishoekstraat, op de grens van Kortemark met Torhout. Sindsdien werd het al enkele keren opgemerkt in de ruime velden in de omgeving op grondgebied van Kortemark. Het ging gelukkig om een rustige omgeving met weinig verkeer, al ligt de veel drukkere Lichterveldestraat niet veraf. Zowel de politie, de brandweer als medewerkers van kattenasiel Cathz uit Werken maakten dagenlang tevergeefs jacht op het dier. Het dier kon uiteindelijk zaterdagavond gevangen worden door een kenner met een net.

Eigenaar onbekend

“Het ging nochtans om een vrij rustig dier”, zegt commissaris Geert Provoost van politiezone Polder. “Onze diensten werden verschillende malen verwittigd over de wallaby maar het dier bleef ongrijpbaar. We wilden het echt wel vangen want het dier loopt gevaar om aangereden te worden of kan gevaarlijk zijn voor weggebruikers. Het blijft nu onduidelijk van waar de wallaby komt. De eigenaar is nog steeds onbekend en meldde zich nog niet. Even werd gedacht dat het van een kinderboerderij kwam maar dat was niet zo.” Mogelijk heeft de eigenaar schrik zich te melden uit angst op te moeten draaien voor de kosten van de hulpdiensten. “Dat is niet nodig want het ging om een procedure van een dier in nood”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde, wiens ploegen zowel vrijdagavond als zaterdagavond uitrukten in een poging de wallaby te vangen. “Zoiets is natuurlijk niet eenvoudig. Binnen de zone hebben we wel speciale netten om het te vangen maar zo’n wallaby blijft natuurlijk niet wachten tot we vlakbij zijn om een net te kunnen gooien.” Ook medewerkers van het in oktober gestarte en erkende kattenasiel Cathz uit Werken hielpen mee in de jacht op de wallaby. “We konden zelfs heel dicht komen vrijdagavond en het dier bleef zitten in de schijn van de koplampen”, zegt Catherine Vergoote (36). “Maar uiteindelijk liep het toch weg. We wilden absoluut vermijden dat zo’n prachtdier doodgereden zou worden en besloten daarom spontaan te helpen zoeken”.

Gevangen op boerderij

Aan de jacht kwam zaterdagavond uiteindelijk een einde toen het dier op een boerderij rondhuppelde. De alerte landbouwer plaatste snel kisten om de plaats af te sluiten zodat de wallaby geen kant meer op kon. Daarna verwittigde hij de hulpdiensten waarna politie en brandweer opnieuw ter plaatse gingen. “Intussen was echter een man uit de omgeving ter plaatse die zelf wallaby’s heeft”, zegt brandweerkapitein Vanden Eynde. “Die heeft ervaring met de dieren en kon de wallaby met een net vangen en daarna aan de staart grijpen. Dat is blijkbaar dé manier om stampen of krabbels van hun nagels te vermijden.” De wallaby is nu ondergebracht bij de kenner tot de eigenaar opduikt. Op het eerste zicht lijkt het dier ook niet gechipt te zijn, maar dat zou wettelijk ook niet verplicht zijn. Wie tips heeft of als de eigenaar zich wil melden kan dat best bij de lokale politie Polder.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.