Onrust over enorme boskap langs kanaal in Beernem

Onder meer de Beernemse meerderheidspartij Groen klaagt de boskap aan.© AVH
Onder meer de Beernemse meerderheidspartij Groen klaagt de boskap aan.© AVH
Redactie KW

De Vlaamse Waterweg nv startte de voorbije weken met een stevig hakhoutbeheer langs het kanaal in Beernem. Van vele bomen rest nu enkel nog een klein stammetje. Dit leidde tot onrust op sociale media binnen lokale facebookgroepen. Ook verschillende Beernemse politici uitten al hun frustraties.

“Ik heb vandaag De Waterweg nv gecontacteerd om uitleg te vragen over hun toch wel heel drastische wijze om aan hakhoutbeheer te doen en hen vooral ook te wijzen op het gebrek aan communicatie”, hekelt burgemeester Jos Sypré de situatie.

“Groen en hakhoutbeheer spelen bij de Vlaamse Waterweg een belangrijke factor in de stabiliteit en veiligheid van de kanaaloevers. Op die manier wordt hakhout niet te groot om hinderlijk te zijn voor schepen en kunnen ook de oevers nog voldoende geïnspecteerd worden”, reageerde De Waterweg nv.

‘Te lang gewacht’

Het was burgemeester Sypré die hun wederwoord op zijn sociale media publiceerde. “Het probleem is dat er te lang gewacht is met het onderhouden van de kanaaloevers en dat de aanpak nu wel heel ingrijpend is, met alle gevolgen van dien”, besluit Sypré.

Ook de Beernemse meerderheidspartij Groen uitte frustraties. “Het nieuwe jaar is alvast slecht begonnen: de aannemer zet zijn ‘aanslag’ op de begroeiing van de kanaalbermen in opdracht van de Vlaamse overheid (notabene!) gewoon voort en dit onder het mom van hakhoutbeheer. Ondanks onze protesten mogen we nog meer dergelijke drastische ingrepen in de natuur verwachten. Als gemeente hebben we hieraan helaas niks te zeggen.”

‘Geen echte ontbossing’

Via de krant De Morgen reageerden Vlaamse ministers van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) en van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een reactie van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege die de enorme boskap van De Waterweg nv hekelde. De ministers verwezen naar het hakhoutbeheer. Bovendien verklaarden ze ook dat sommige bomen helemaal worden omgezaagd. “Wanneer leidingen door boomwortels beschadigd dreigen te worden, wordt er preventief gerooid. Het gaat dan ook niet om echte ontbossing, want de vegetatie groeit opnieuw.”

“De Vlaamse Waterweg voert haar natuurbeheer secuur uit, binnen het wettelijke kader, en met respect voor de natuur. Samen met het Agentschap Natuur en Bos zullen we kijken hoe we het natuurbeheer verder kunnen verfijnen”, zei Peeters nog. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier