Nieuwe flieflottertuin wordt paradijs voor vlinders, vogels en mensen

Nina, Jill en Marie van de Posthoornschool planten een appelboom. © SL
Stefaan Lernout

150 leerlingen uit drie scholen plantten samen meer dan 350 bomen onder begeleiding van de groendienst van de gemeente. Die bomen vormen het sneukelbos, een onderdeel van de flieflottertuin aan WZC Elckerlyc.

Wat is een flieflotter? Dat is de eerste vraag die de leerlingen van de Posthoornschool, SPWe basis en De Droomhut voorgeschoteld krijgen als ze komen aangestapt met hun spade. Zij zullen de eerste bomen en struiken planten die onderdeel vormen van de Flieflottertuin aan WZC Elckerlyc.

“Een flieflotter is een andere naam voor vlinder”, weet een enkeling. Dat klopt, de flieflottertuin zal binnen enkele jaren een paradijs worden voor de vlinders, maar ook voor vogels en mensen.

Sneukelbos

Achteraan de tuin vormen meer dan 350 bomen de sneukeltuin. “Het sneukelbos bevat lekkers voor mensen en dieren”, zegt Sandro Delaere, stafmedewerker bij de gemeente Wevelgem.

“Vooral de vogels zullen smullen van de rozenbottels, kersen van de gele kornoelje en de bessen van ‘de wollige sneeuwbal’. Er worden ook appel- en andere fruitbomen geplant. Zoals je ziet hebben we vandaag het perceel in drie stukken opgedeeld, zowel de Posthoornschool, SPWe basis als De Droomhut beplanten hun eigen stukje bos.”

Vruchten rapen

“Later kunnen ze dan hierheen komen en de vruchten rapen van de bomen die ze enkele jaren terug zelf hebben geplant. Maar eigenlijk mag iedereen de vruchten rapen, voor alle duidelijkheid niet plukken, van bomen op het openbaar domein. Ook die op andere terreinen in de gemeente.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.