Natuurwerkgroep De Kerkuil lanceert ‘Kiekjesbier’

Het nieuwe ‘kiekjesbier’.© MVO
Het nieuwe ‘kiekjesbier’.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Natuurwerkgroep (NWG) De Kerkuil lanceert een eigen bruin en blond streekbier, speciaal in het teken van twee projectsoorten: de Bruine en de Grauwe Kiekendief. Dit streekbier werd ontwikkeld om als blijk van waardering te schenken aan de betrokken landbouwers voor hun hulp in de bescherming van deze roofvogels, en om de werking van de werkgroep financieel te steunen.

“Een proefpakketje met het Bruin Kieksje en het Grauw Kieksje wordt geschonken aan de boeren die hun medewerking verlenen bij het kiekendievenproject. Het bier zal ook te koop worden aangeboden op komende activiteiten van De Kerkuil en in enkele verkooppunten”, vertelt projectcoördinator Wim Bovens.

NWG De Kerkuil zet zich al bijna 25 jaar in voor agrarische natuur in de noordelijke Westhoek. Samen met landbouwers en bewoners van het buitengebied werkt de vereniging aan de bescherming van een tiental vogelsoorten die typisch in en rond landbouwgebied leven, broeden of voedsel zoeken.

Jongen beschermen

“Twee soorten die bijzondere aandacht verdienen, zijn de Bruine en de Grauwe Kiekendief, twee elegante roofvogels die hun nesten graag in akkergewassen (voornamelijk tarwe- of gerstvelden) maken”, legt Wim Bovens uit. “Om de jongen, die tegen de oogstperiode meestal nog niet vliegvlug zijn, te beschermen, zijn er goede afspraken met de landbouwer nodig. Die houdt de medewerkers van De Kerkuil op de hoogte van de maaidata en indien nodig wordt een deel van het gewas rond het nest afgebakend en niet geoogst. Het verlies aan opbrengst wordt in dat geval door een subsidie van het Agentschap Natuur en Bos vergoed.”

Om haar waardering voor deze samenwerking, die bijna altijd heel vlot verloopt, nog eens te benadrukken, werkte Natuurwerkgroep De Kerkuil samen met brouwerij Deca uit Vleteren aan de lancering van een speciaal bier als cadeautje voor de landbouwer. “Het blonde Grauw Kieksje en het donkere Bruin Kieksje worden in een geschenkverpakking aangeboden na het kiekendievenseizoen.”

Sensibiliseren

Op de verpakking is heel wat informatie te vinden over de Bruine en de Grauwe Kiekendief en de manier waarop NWG De Kerkuil die bijzondere soorten probeert te beschermen. Zo werkt de vereniging ook aan sensibilisatie rond de kwetsbare agrarische natuur en de verdere verspreiding van haar naamsbekendheid.

Wie de natuurwerkgroep wil steunen, kan het bier in een geschenkverpakking (met of zonder glas) of per bak aankopen. Voorlopig zijn er verdeelpunten in het bezoekerscentrum en bij enkele medewerkers uit de regio. Geïnteresseerden kunnen alle informatie vinden en bestellen op de website www.natuurwerkgroepdekerkuil.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten