Natuurpunt Damme geeft ooievaars warm welkom

Ooievaars vinden op het stadhuis een geschikte broedplaats.©Davy Coghe Davy Coghe
Ooievaars vinden op het stadhuis een geschikte broedplaats.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Ook dit jaar zijn ooievaars opnieuw prominent aanwezig in Damme. Zeker de koppels die nestelen op het dak van het stadhuis zijn een echte attractie geworden. “We hebben de constructie op de schoorstenen aangepast zodat er mee grip is voor de nesten”, klinkt het bij Natuurpunt Damme.

Naast de bekende hond wordt ook de ooievaar meer en meer een symbool van de Uilenspiegelstad. De indrukwekkende vogels met hun kenmerkende geklepper zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en het plaatselijke basisschooltje kreeg een tweetal jaar geleden zelfs als nieuwe naam De Ooievaar. “Hier zijn jarenlang geen ooievaars meer geweest, maar in 2013 broedde in Damme dan voor het eerst weer een ooievaar met één jong in een nest langs de Damse Vaart”, zegt Rudy Deplae van Natuurpunt Damme. “De daaropvolgende jaren ging het aantal jongen in stijgende lijn en nadat in de winter van 2016 het nest langs de Damse Vaart werd vernietigd, werd een nieuw nest gebouwd op het dak van het stadhuis.”

Metalen constructie

Ook de daaropvolgende jaren bleven de ooievaars terugkomen naar Damme. De nesten op de schoorstenen van het stadhuis zorgden echter wel voor een praktisch probleem: die schouwen worden namelijk nog gebruikt voor de verwarming van het historische gebouw. Het stadsbestuur wilde de ooievaars niet zomaar verjagen en besloot een metalen constructie op de schoorsteen te plaatsen zodat er alsnog nesten kunnen gebouwd worden.

“Een mooi initiatief, maar die constructie in inox bleef wat te glad en bood te weinig grip voor een nest. Bij een windvlaag vloog alles wat door de ooievaars werd aangebracht er weer af”, stelt Ewout Zwaenepoel van Natuurpunt Damme. “We hebben naar een praktische oplossing gezocht en die bestaat erin dat we pinnen van zo’n dertig centimeter hoog hebben laten plaatsen, met technische ondersteuning van Stad Damme. We hebben er ook takken rond geplooid zodat de ooie-vaars een stevige aanzet hebben om een nest te bouwen.”

“Momenteel zit er een koppel dat niet geringd is op het stadhuis. We vermoeden dat het een nieuw koppel is want we proberen er ieder jaar zoveel mogelijk te ringen”, vult Rudy Deplae aan. “Voor jongen is het nu nog te vroeg, die verwachten we pas in mei.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.