Natuurgids is duidelijk: “De natuur maakt geen afval, dat doet de mens”

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Hoe gaat de natuur om met afval en vooral, waar komt het afval vandaan en waar gaat het geen? Het zijn vragen die meer dan ooit actueel zijn met antwoorden die niet door iedereen even graag worden gehoord. “Afval? De natuur maakt geen afval, dat doet de mens” klinkt het bij Martin Windels (62) die al jaar en dag als natuurgids in de gemeente actief is. Zijn rondleidingen worden dan ook rond die thematiek georganiseerd.

Recente studies maakten opnieuw pijnlijk duidelijk dat de opwarming van de aarde zich aan een rotvaart verder zet. Alle indicatoren wijzen erop dat het vooral de mens is die zich de afgelopen decennia als schadelijke factor heeft gedragen. Martin gids wekelijks mensen uit alle lagen van de bevolking doorheen de Komense natuur en merkt op dat mensen er vaak van schrikken hoe zelfs het kleinste stukje afval een volledig systeem uit balans kan brengen.

“We horen veel praten over de opwarming van de aarde maar vaak gaat het gepaard met wetenschappelijke of zelfs politieke vergaderingen en blijft het een ver van ons bed show. Toch zijn het wel degelijk onze handelingen, zelfs de allerkleinste, die het verschil kunnen maken.” De natuurgids neemt meteen het voorbeeld van een boom en zijn levenscyclus. “De natuur is per definitie in balans. Tijdens de herfst vallen de bladeren van een boom op de grond. Die bladeren vormen meteen de compost en dus voeding nodig voor de boom om de winter door te komen. Er is dus geen sprake van afval, enkel van het transformeren van dingen. De mens maakt ook deel uit van die natuur maar bekijkt het leven niet op die manier. We produceren, kopen en verkopen aan een ongekende snelheid maar met onze overschotten weten we geen blijf. De natuur weet het ook niet en dus raakt alles uit balans. De gevolgen kennen we ondertussen al en jaar na jaar wordt er steeds maar harder aan de alarmbel getrokken.”

Tijdens zijn wandelingen doorheen de natuur probeert Martin dan ook de mensen te stimuleren om doordachter om te springen met wat de planeet ons geeft. “Een papiertje, een peuk of een verpakking? Het zijn zaken die we in ons leven allemaal wel al eens op de grond hebben gegooid” sluit hij af. “De natuur zal haar best doen dit vreemde materiaal alsnog te verwerken om zo in balans te blijven. Helaas is dat voor de mens het signaal dat het best wel ok is. Dat ene papiertje worden er op die manieren miljoenen, waardoor moeder natuur het niet meer aan kan. Die vallende bladeren? Die raken niet meer tot op de grond maar blijven op een laag afval liggen, waardoor de boom onherroepelijk schade zal oplopen. Op die manier kan zelfs het kleinste stukje afval een kettingreactie teweeg brengen met nefaste gevolgen. Tijdens de wandelingen laat ik mensen vooral opnieuw de natuur liefhebben. Ze zijn verbaasd over de pracht van wat hier allemaal te vinden is en gaan zo, hopelijk, meer gaan nadenken over hun gedrag. Enkel op die manier kunnen we onze planeet leefbaar houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier