Mysterie rond gespieste blikjes langs Weststraat opgehelderd

Kevin Van Loo wil met zijn broer Niels het zwerfvuilprobleem aankaarten. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Kevin Van Loo wil met zijn broer Niels het zwerfvuilprobleem aankaarten. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de berm langs de Weststraat in Moerkerke zijn nu al enkele weken blikjes en plastic flesjes te zien die op ijzeren staven werden gestoken. Lange tijd bleef onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. Tot nu. Het is de biologische landbouwersfamilie Van Loo die met dit ludiek protest de problematiek van zwerfvuil aan de kaak stelt.

Lang was het onduidelijk wie nu verantwoordelijk was voor deze mysterieuze opstellingen en vooral, wat de bedoeling was? Tot we maandagvoormiddag zelf eens ter plaatse gingen en een jonge man aanspraken die ter hoogte van aannemersbedrijf Thomas De Leyn met een kabel in de weer was. Of hij iets wist over die opmerkelijke constructies met blikjes en flesjes? “Jazeker. Het gaat eigenlijk om een ideetje van mijn broer Niels en ik heb er zelf ook aan mee geholpen”, klonk het. Zo was het mysterie wel heel vlug ontsluierd.

Duidelijk signaal

De jongeman aan het woord is Kevin Van Loo, een van de zonen uit het landbouwersgezin Van Loo die in grote mate biologisch te werk gaat en langs de Weststraat ook een eigen hoevewinkel runt. Ze verkopen er onder meer eigen geteelde groenten, ambachtelijk brood, eieren geitenmelk en vlees van hun Galloway runderen. “Hoe we op dat idee gekomen zijn? Wel, het viel ons op dat hier steeds meer zwerfvuil ligt in de omgeving”, zegt Kevins broer Niels als we hem even later opbellen. “Ik had elders, in Middelburg dacht ik, ook al gezien dat vuilnis in de bermen op een stok of staaf werd gestoken. Dat leek me ook wel een goed idee om zelf mee te beginnen. Zo wordt het toch wel zichtbaar voor iedereen hoeveel zwerfvuil er wel ligt. En het is zo ook makkelijker voor mensen die zwerfvuil opruimen om het mee te nemen, als het zo staat opgesteld”, vindt Niels.

“Dat afval kan heel gevaarlijk zijn voor onze dieren” – Niels Van Loo

“Dat zwerfvuil is niet alleen ontsierend en ‘vuil’ in het landschap; voor landbouwers is het ook hinderlijk en gevaarlijk; zeker voor onze dieren. Helemaal gevaarlijk is het als er gemaaid of geploegd wordt en die blikjes in kleine stukjes verpulveren. Als onze dieren dit in de mond of maag krijgen, kan dit dodelijk zijn. Het is niet mijn bedoeling om grote statements te maken of schuldigen aan te wijzen, maar het is wel goed dat er over nagedacht wordt.”

Schepen van leefmilieu Bart Desutter (CD&V+) is alvast opgezet met dit initiatief. “Ik kan deze ludieke protestactie van de familie Van Loo alleen maar toejuichen”, zegt de schepen. “Zwerfvuil roept bij veel mensen steeds meer ergernis op. In Damme hebben wij gelukkig een mooie groep individuele vrijwilligers die zich belangeloos inzet om zwerfvuil te verzamelen. Daarnaast organiseert de Stad ook elke lente een zwerfvuilactie in samenwerking met lokale jeugdverenigingen en de vormelingen. We gaan ook investeren in mobiele camera’s in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. De beste oplossing is volgens mij nog altijd het invoeren van statiegeld op wegwerpverpakkingen zoals blikjes en plastic flesjes. Jammer genoeg blijft de Vlaamse overheid nog altijd doof voor deze vraag die door heel veel lokale besturen wordt gesteld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier