Monumentale treurwilg op begraafplaats van Wervik beschadigd door hevige rukwinden

De grote tak van de monumentale treurwilg dreigt volledig af te scheuren.© Foto LVW
De grote tak van de monumentale treurwilg dreigt volledig af te scheuren.© Foto LVW
Redactie KW

Een kanjer van een tak van de monumentale treurwilg op de stedelijke begraafplaats in de Komenstraat dreigt af te scheuren. Boosdoener zijn de hevige rukwinden die woensdagnacht op enkele plaatsen in Wervik voor schade zorgden.

Een van de stadsarbeiders verantwoordelijk voor de begraafplaats, ontdekte het onheil. De afgescheurde tak dreigt de treurwilg uiteen te scheuren. De tak werd veiligheidshalve door de stadsdiensten met touwen vastgesjord aan twee andere takken. In de omgeving van de treurwilg werden nadars geplaatst om de veiligheid van bezoekers te waarborgen.

“De enorme tak dreigt volledig af te scheuren en daarom willen we geen risico’s nemen”, beaamt burgemeester Youro Casier. “We zullen een boomchirurg aanstellen om de ‘conditie’ van de treurwilg vast te stellen. De boom heeft alvast een respectabele leeftijd. We stellen een externe firma aan om de tak te verwijderen. Moest het onderzoek van de boomchirurg uitwijzen dat de treurwilg zijn beste tijd heeft gehad, bestaat de kans om de boom volledig te verwijderen”, aldus burgemeester Casier.

De grote treurwilg op de begraafplaats in de Komenstraat kreeg reeds heel wat te verduren.© Foto LVW
De grote treurwilg op de begraafplaats in de Komenstraat kreeg reeds heel wat te verduren.© Foto LVW

De Wervikse treurwilg prijkt op de lijst van opmerkelijke bomen in België. Het is niet de eerste keer dat de treurwilg op de stedelijke begraafplaats geteisterd wordt door stormwinden. Halfweg de jaren negentig braken door een zware storm takken af wat voor heel wat schade aan enkele graven zorgde. De stedelijke begraafplaats in de Komenstraat werd in 1905 geopend nadat de vorige begraafplaats in de Koestraat te klein kwam.

Laatste rustplaats van Duitse soldaten

Oorzaak was de toevlucht van grensarbeiders die in Frankrijk werkten, maar in Wervik woonden en er stierven. Eind 1905 werd de begraafplaats in de Komenstraat geopend. De grote treurwilg is tevens nog de enige herinnering aan de laatste rustplaats van drieduizend Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Hun stoffelijke resten werden echter in 1957 overgebracht naar de Duitse militaire verzamelbegraafplaats van Menenwald (Menen/Wevelgem) en Langemark. Wervik opende rond het millennium de nieuwe parkbegraafplaats in de omgeving van De Balokken. Ontwerper Andy Malengier veroverde met dit project de prestigieuze Funeral Award.

(LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier