Minister Demir plant mee nieuw bos in Hoogveld

© (Foto HV)
© (Foto HV)
Redactie KW

4.000 hectare Vlaams bos erbij: die ambitie koestert de Vlaamse Regering deze legislatuur. Op het natuurreservaat Hoogveld draagt ook Natuurpunt haar boompje bij om het klimaat te beschermen. De lokale afdeling stopte samen met ook minister van Natuur Demir de spade in de grond voor meer Zedelgems bosgroen.

De laatste februaridag. Een prille lentezon kondigt nieuw leven en groei aan. Op een boogscheut van het prille geboortebos langs de snelweg E403, kocht Natuurpunt met het gemeentebestuur meer velden aan. 28 hectare meet het Hoogveld intussen. De Vlaamse Regering subsidieert de aanplant van op die plek goed gedijende boomsoorten als zwarte els en wintereik, en bes- en bloemrijke heesters. Met de ‘bosalliantie’ werkt het Departement Omgeving samen met natuur- en bosverenigingen, alsook met bedrijven, verenigingen en particulieren voor haar doel: lokaal bijdragen aan een betere leefomgeving en klimaatbescherming.

“Niet enkel de uitstoot van voor het klimaat schadelijke stoffen verminderen, maar die stoffen ook meer uit de lucht halen”, vat secretaris-generaal van Departement Omgeving Peter Cabus de nieuwe bossen samen. Ook voor de biodiversiteit draagt de Vlaamse Regering meer bos hoog in het vaandel. “Dat kan gaan van kleine initiatieven in de campagne ‘Plant je eigen bos’ tot grotere percelen als hier in Zedelgem. En waar het kan worden bestaande stukken bos verbonden om tot grotere aaneengesloten groengebieden te komen”, verduidelijkt minister Demir. Met enkele gerichte spadesteken voegde ze de daad bij het woord.

De Limburgse minister heeft door familie West-Vlaamse banden. Voor Limburgers is het vaak heel evident dat bossen in het bijzonder zowat aan de achterdeur beginnen, merkt ze op. West-Vlaanderen is zo blijkt de meest bosarme provincie van Vlaanderen. “De 4.000 hectare extra bos leggen we aan met een goede regionale spreiding, zoals dit prima initiatief van Natuurpunt. Het coronavirus houdt grootschalige publieke plantacties tegen, niettemin maken we verder werk van waar onze maatschappij om vraagt.”

De aanplant op het oud maïsveld, is volgens Natuurpunt niet de laatste uitbreiding van het Hoogveld. De nog tengere 1.600 boomscheuten zullen volgens Hoogveld-conservator Eddy Becue het waardevolle bosrelict tegen de snelweg en de bestaande boskern van het Hoogveld verbinden. “We hebben hier al heel wat ervaring met aanplanten. Elk plantseizoen komt er een stukje bos bij. De jonge boompjes kunnen uitgroeien tot een gevarieerd en robuust bos. We hopen binnenkort ook de korte wandellus te verlengen, zodat iedereen meer de natuur naast de eigen deur kan komen verkennen.”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier