Melkslang aangetroffen in loods, eigenaar meldt zich

© (Foto GF)
Redactie KW

SOS Reptiel, het opvangcentrum voor reptielen in Ichtegem, was op zoek naar de eigenaar of eigenares van een melkslang die ze er momenteel opvangen. “Het dier werd aangetroffen in een loods van een elektrogroothandel in Brugge”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Het was de brandweer van Brugge die de slang er recent moest gaan ophalen. “Op het bedrijf dachten ze dat de slang meegekomen was met de lading van vrachtschip, maar we gaan er van uit van niet. Er zijn geen parasieten te zien en de slang lijkt in goede conditie, wat bij exoten die een lange reis ondergingen doorgaans anders is. Het lijkt erop dat de slang in gevangenschap geboren is en ontsnapte bij de eigenaar. Omdat het kouder aan het worden is, zocht de slang allicht een warme plek om te schuilen”, aldus Mario Goes.

Melkslangen komen in het wild voor in Noord-Amerika en zijn niet giftig. “Opvallend aan melkslangen is dat ze zich voordoen als gifslangen. De kleuren lijken namelijk goed op die van een giftige koraalslang. Doen alsof ze giftig zijn, is het verdedigingsmechanisme van een melkslang”, gaat Goes verder. Volgens hem gaat het om een jong exemplaar. “Het dier moet nu sowieso in quarantaine. We hopen dat de eigenaar zich meldt, ook al is de kans klein. Onze statistieken leren dat eigenaars zich slechts bij 1 op de 25 gevallen melden. Gebeurt dat niet, wordt het dier na quarantaine ter beschikking gesteld voor adoptie”, besluit hij.

Mario Goes van SOS Reptiel meldt dat de eigenaar ondertussen is komen opdagen. “De man zag de oproep in de media en is zijn slang al enkele dagen kwijt nadat die ontsnapte. Hij woont op amper vijftig meter van de loods in kwestie”, aldus Goes. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier