Meester Stefaan van Leeuwentorenspel plant 650 extra bomen

Hans Vermeersch, diensthoofd dienst Landschap, Niels Tahon, Belgisch kampioen Leeuwentoren, Stefaan Vanoplynes, medewerker Stijn Pannecoucque, Florian Rogiers, Belgisch kampioen Leeuwentoren en schepen Valentijn Despeghel hebben de eerste bomen geplant.© EG
Hans Vermeersch, diensthoofd dienst Landschap, Niels Tahon, Belgisch kampioen Leeuwentoren, Stefaan Vanoplynes, medewerker Stijn Pannecoucque, Florian Rogiers, Belgisch kampioen Leeuwentoren en schepen Valentijn Despeghel hebben de eerste bomen geplant.© EG
Redactie KW

Stefaan Vanoplynes, de bedenker van het Leeuwentorenspel, en stad Ieper sloegen de handen in elkaar om twee vogelbosjes aan te planten aan het Administratief Centrum Auris.

Het Leeuwentorenspel is een mix van kubb en petanque en wordt gespeeld met houten elementen. Het werd in 2017 bedacht door leerkracht Stefaan Vanoplynes uit Boezinge die lesgeeft aan de zesdejaars in de vrije basisschool Sint-Michiels en er de titel ‘Krak van Ieper’ mee behaalde. Stefaan ontwierp dit spel als extra weetje en spelelement om tijdens de lessen wereldoriëntatie te gebruiken.

“Er wordt zoveel gewandeld op onze mooie vestingen, maar weinig mensen weten waarvoor de Leeuwentoren diende en waarom er zich nu precies een eiland met bomen en struiken te midden van de Vestinggracht bevindt”, vertelt Stefaan Vanoplynes.

“Het leek mij boeiend deze kennis te combineren met een buitenspel en op die manier mijn leerlingen en andere geïnteresseerden te informeren. Tegelijk wordt onze prachtige stad in de kijker gezet.” Nadat Stefaan het idee had uitgewerkt, ging het spel in productie. “In de loop van 2019 kwam de container toe met maar liefst 7,5 ton spelmateriaal in rubberhout. Om het verhaal van de Leeuwentoren helemaal af te maken, speelde ik toen al met het idee om iets terug te doen voor de natuur en voor elk verkocht spel één boom aan te planten. Ik nam contact op met de stad Ieper en samen werkten we een idee uit. Het Leeuwentorenbos was geboren.”

100.000 bomen

“We werken al enkele jaren aan de verdere ecologische inrichting van de groenzone rond het Administratief Centrum langs ter Waarde”, vult schepen voor Natuur, Valentijn Despeghel (SP.A) aan.

“In 2020 werd een eerste vogelbosje aangeplant ten noorden van de Pilkemseweg. Met het engagement van Stefaan vullen we dit vogelbosje nu aan met twee nieuwe soortenrijke bosjes. Samen zullen ze de site ecologisch opwaarderen en voor extra afkoeling zorgen tijdens de warme zomermaanden. Bovendien is het een volgende stap in de doelstelling van de stad Ieper om 100.000 bomen aan te planten. We zijn trouwens op de goede weg. De voorbije twee jaar hebben we 44.000 bomen aangeplant, waarmee we in Vlaanderen op de tweede plaats staan wat het aantal aangeplante bomen betreft. Enkel Gent gaat ons op dat vlak voor.”

De 650 bomen en struiken werden door een beperkte groep vrijwilligers aangeplant. Het plantgoed werd gefinancierd door Stefaan, de stad Ieper nam de voorbereidende terreinwerken op zich. “Met de aanplanting van de bomen geven we op termijn vijf keer meer terug aan de natuur dan dat er afgenomen werd”, vervolgt Stefaan.

“Ik wil dan ook iedereen bedanken die in het project geloofde en mij hierbij steunde. Want zonder spelers, geen spelplezier, geen extra boompjes en geen Leeuwentoren. Het is een uit de hand gelopen project waar het verhaal en het speelplezier voor vele kinderen en volwassenen voorop stond. Naast het spel kwamen er ook andere zaken kijken zoals boekhouding, marketing en seizoensgebonden product. Een avontuur met vallen en opstaan waar ik op het einde van de rit hopelijk break-even draai. Wat de toekomst brengt, is nog onzeker. Sowieso wil ik nog zolang de voorraad strekt mensen één of twee zomers gelukkig maken met deze unieke en originele oplage”, besluit de trotse bedenker Stefaan Vanoplynus.

(EG)

Info: Facebookpagina van Leeuwentoren of www.leeuwentoren.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.