Meer samenwerking om olievervuiling op zee beter te bestrijden

Minister Vincent Van Quickenborne, zijn collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), provinciegouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) kregen een demonstratie van alle inzetbare middelen. © Edwin Fontaine (EFO)0476/407988 EFO
Redactie KW

De federale en lokale diensten gaan voortaan beter samenwerken in de bestrijding van olievervuiling op zee.

Het probleem van olieverontreiniging werd voor het laatst echt zichtbaar na het zinken van de Flinsterstar in 2015. “Toch blijft het actueel. Er zijn jaarlijks een 100-tal incidenten in onze wateren. Gelukkig waren er vorig jaar maar twee botsingen tussen schepen”, duidt minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Materiaal van de civiele bescherming werd inmiddels ondergebracht in een loods in Zandvoorde.

Rik Maes (expert dienst Marien Milieu) : “We hebben verschillende systemen voor de bestrijding. Van drijvende olieschermen, recuperatiemateriaal met borstels, pompsystemen, opslagtanks tot een sproeisysteem om de olie chemisch te bestrijden.”

Vincent Van Quickenborne en zijn collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), provinciegouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) kregen een demonstratie van al de middelen. “Er zijn dit jaar acht oefeningen gepland om te zorgen dat materieel en personeel operationeel zijn”, zegt Kristof Audenaert (CD&V, voorzitter van de brandweerzone 1 waar de meeste kustgemeenten toe behoren). Er werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een gezamenlijk aankoopbeleid en garanties voor voldoende personeel. (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier