Meer dan 500 vrijwilligers planten honderden bomen en struiken in Rekkem

Vijftien dames, allen finalistes van de Miss Exclusive en Miss Earth verkiezing, trokken hun mooiste laarzen aan om ook hun deel van bomen aan te planten. © CL
Christophe Lefebvre

900 bomen, meer dan 500 struiken en 500 vrijwilligers uitgedost met laarzen en spades. De modderige hoek tussen de Waterstraat en de Vierwegenstraat in Rekkem onderging donderdagmorgen een heuse metamorfose, waardoor een nieuw bos het daglicht zag.

De actie vloeide voort uit een oproep van de organisatie planteenbos.be . “Het idee was op zich best wel eenvoudig: laat ons samenleggen om een stuk grond te kopen en er bomen op te planten. Het concept sloeg aan en zodoende zijn we hier in Rekkem al aan ons derde bos begonnen.”

Lukas Bossuyt, die al lid van de organisatie het geheel in goede banen leidt, kijkt tevreden naar de onophoudelijke stroom mensen die naar het verscholen hoekje van Rekkem trekt. “Eenmaal het stuk grond in ons bezit is, kunnen mensen één of meerdere bomen aankopen die ze komen planten. Sommigen doen dit alleen, anderen dan weer in groep of voor een goed doel. Op die manier kunnen we in minder dan een dag knappe dingen verwezenlijken. Het is misschien dan maar een druppel op een hete plaat maar daarom niet minder belangrijk.”

Bos van Dave

Eén groep springt, voorzien van opvallende fluo hesjes, meteen in het oog. “Onze vriend Dave was erg met het milieu begaan en had als levensdroom om voor iedere Belg een boom te planten”, verklaart een lid van de groep.

“Helaas kwam hij te overlijden aan de gevolgen van ALS, wat er bij ons stevig inhakte. Met de volledige vriendengroep besloten we dan ook een stuk van het nieuwe bos te voorzien van nieuwe bomen en struiken onder de naam ‘bos van Dave’. Niet alleen werken we zo verder aan zijn levensdroom, hij krijgt er meteen ook een plekje mee in het leven van iedereen die hier voorbij komt.”

Tussen de verschillende accenten, afkomstig uit alle uithoeken van Vlaanderen, weerklonk ook een Nederlandse tongval. Koen en Lieveke zakten vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Rekkem af om ook hun steentje bij te dragen.

“Lieveke vierde zopas haar 30ste verjaardag en tijdens het feest vroegen we aan iedereen om geen cadeaus te kopen maar eerder geld in te zamelen”, lachte Koen. “Met dat geld hebben we bomen aangekocht om hier te komen planten. Het was ver rijden en vooral vroeg opstaan maar de wetenschap dat we meehelpen met de aanleg van een bos, verzacht de pijn.”

Mooie laarzen

Laarzen, vuile broeken en dikke winterjassen waren in Rekkem de norm al werd 1 hoek van het nieuwe bos op een erg stijlvolle manier aangeplant. 15 dames, allen finalistes van de Miss Exclusive en Miss Earth verkiezing, trokken er hun mooiste laarzen aan om ook hun deel van bomen aan te planten. “Het is en blijft de identiteit van onze verkiezing: sensibiliseren en tonen dat we het verschil kunnen maken!” Ken Stevens, organisator van de verkiezingen, maakte zijn dames wegwijs in de modderige velden.

“Nog steeds denken heel wat mensen dat deelneemsters aan miss-verkiezingen niets meer dan domme blondjes zijn. Dat oubollig imago is al lang achterhaald. De dames zijn allemaal erg geëngageerd en begrijpen als geen ander dat bomen onze zuurstof zijn. Het was dan ook erg belangrijk voor ons om hier aanwezig te zijn, ongeacht het vroege uur. Trouwens, van al onze deelneemsters wordt verwacht dat ze minstens 1 boom planten, of ze hier aanwezig zijn of niet.”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.