Meer dan 1.400 bomen aangeplant in geboortebos in Ruddervoorde

Heel wat kinderen kwamen met hun ouders een boompje planten in het geboortebos. © GS
Redactie KW

De kindjes geboren in 2017, 2018 en 2019 en hun ouders waren uitgenodigd op zaterdag 27 november in de Koebroekdreef in Ruddervoorde om hun geboorteboom aan te planten.

Het is voor de 19de keer dat er een geboorte bos of een dreef aangeplant werd. De twee vorige jaren viel eerst letterlijk in het water en dan was er corona. Verspreid over de dag kwamen de kinderen dan met hun ouders en grootouders naar de koebroekmeersen om een aantal bomen aan te platen. In het totaal waren 300 kinderen ingeschreven en werden er meer dan 1.400 bomen aangeplant. Er zijn een 20-tal streekeigen soorten gekozen die in groep geplant werden. Door het bos loopt een wandelpad en is er plaats voor een rustplaats.

Speelnatuur

Bij het aanplanten van het geboortebos is het telkens het uitgangspunt de aanleg van een waardevol landschapselement met streekeigen bomen en is het telkens een volledig nieuw bos of dreef. Het nieuwe bos dat vandaag werd aangeplant ligt op een aantal open graslandschappen die eigendom zijn van de gemeente Oostkamp met een totale oppervlakte van ongeveer 2 hectaren. Kenmerkend aan dit terrein zijn de oude knotwilgen en de drie waterlopen die er samenkomen om daarna als de ingebuisde Dorpsbeek verder door Ruddervoorde centrum te lopen.

De aanwezigheden van deze waterlopen in de lager gelegen zone grenzend aan het nieuwe bos is zeer goed gesitueerd om er in een volgende fase de waterberging te combineren met een stukje speelnatuur en dit in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen.

Het nieuwe bos is een samenwerking met de Bosgroep Houtland, de vereniging van Boseigenaars en de groendienst van de gemeente Oostkamp. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier