Marc Casier wil park aan Duinenkerk, maar stad kiest voor natuurgebied

Marc Casier lanceert het idee om de zone rond het Duinenkerkje om te vormen tot een park.© EFO
Marc Casier lanceert het idee om de zone rond het Duinenkerkje om te vormen tot een park.© EFO
Redactie KW

Marc Casier lanceert het idee om de zone rond het Duinenkerkje om te vormen tot een park. “We zijn in Mariakerke al onze open ruimte kwijt. Dit is een unieke kans.” Maar het stadsbestuur is formeel: er komt geen park, maar een natuurgebied.

“De duinen van Aartshertogstraat tot aan de hippodroom, het Wielingenplein, de oefenvelden van KVO en een park aan de Derbylaan zijn we al kwijt aan open ruimte. Het is een goede zaak dat de stad de zone rondom het Duinenkerkje tussen Duinenweg en Nieuwpoortsesteenweg aan de Dorpstraat kocht”, zegt Marc Casier (74).

De bekende Mariakerkenaar vindt de huidige inrichting niet geslaagd. “Er is nog een ruïne van de oude pastorie, er zijn soms verwaarloosde volkstuinen en er grazen schapen. De zone rondom de kerk is niet goed ingevuld en de drukte tijdens de coronacrisis toonde aan dat de Duinenweg zelfs te smal is.”

Maquette in kerk

Marc ziet er in de toekomst een park met vijver. “Met veel zitbanken, een wandelweg, ruimte voor de schapen en een speeltuin die in verbinding staan met de zone rondom het Duinenkerkje. Het moet een project worden waarover ook de Mariakerkenaren hun mening kunnen laten horen.”

“Daarom zal de maquette na de coronacrisis tentoongesteld worden in de kerk. Zo kan iedereen zijn mening geven en wordt er niet enkel op het stadhuis beslist. En het park moet een oase van groen, rust en water worden en zorgt er meteen ook voor dat er niet meer zal gebouwd worden op de site.”

Natuurgebied

Oostende kocht inderdaad recent een stuk grond bij waardoor ze nu een zone van ongeveer 160.000 vierkante meter in eigendom heeft. Schepen Silke Beirens (Groen): “Er zal helemaal niet gebouwd worden op dit stuk. Net daarom hebben we dit met de stad gekocht. Maar het wordt geen park. We plannen daar een natuurgebied. Specialisten maken de komende anderhalve jaar een beheersplan. Daarin staan de natuurwaarden centraal. Het is een uniek gebied waar we de duin-polderovergang tot zijn recht willen laten komen. We zullen ook de mening vragen van de buurtbewoners.”

Schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA) sluit zich aan en is ook geen voorstander van een park. “Als er waterpartijen komen, dan zal het geen vijver zijn, maar zones of wadi’s zoals die nu al op het Groen Lint te zien zijn. De zone kan wel ontsloten worden maar niet op alle plaatsen.” (EFO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.