Leon en Seppe verwijderen zwerfvuil van in en rond de Reutelbeek in Menen: “Viezigheid houdt kikkers weg!”

Leon (links) en Seppe: “Het is niet te begrijpen dat mensen zomaar alles in de beek gooien.” (foto CLL)
Leon (links) en Seppe: “Het is niet te begrijpen dat mensen zomaar alles in de beek gooien.” (foto CLL)
Redactie KW

Lege blikjes, snoepverpakkingen of sigarettenpeuken? Zwerfvuil is een wereldwijde plaag maar in Menen krijgt rondslingerend afval een stevige veeg uit de pan. Leon Vinquir (12) en Seppe Deboutte (11) spenderen hun vrije tijd aan het reinigen van de Reutelbeek en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Op Facebook worden beide knapen onder lof bedolven nadat een passant enkele foto’s online gooide.

Een spelconsole die moet wijken voor een grijptang en de smartphone die wordt ingeruild voor een paar handschoenen en een vuilniszak. Het lijkt een haast onmogelijk idee maar toch was het voor het jonge duo Leon en Seppe een meer dan logische zaak. “We spelen graag buiten en zijn dan ook vaak met de fiets op pad”, klinkt het. “We trokken een paar dagen geleden naar de Reutelbeek om er te gaan ‘chillen’ en toen viel het ons op dat het er vol met afval lag. Meer nog, door al het zwerfvuil was er van dieren geen sprake meer. Waar waren de kikkers en zo gebleven?”

Beetje sukkelen

Onder de indruk van het vieze tafereel besloten de twee tieners, die beiden in het zesde leerjaar van Blijdhove les volgen, de situatie meteen aan te pakken. “We trokken huiswaarts om er wat materiaal te halen”, gaan ze verder. “Een afvalzak, wat grijpers en een paar handschoenen zodat we de boel schoon konden maken. We gooiden onze fietsen aan de kant en kropen zelfs tot in de beek om er blikjes op te rapen. In geen tijd hadden we een volledige vuilniszak vol en moesten we al huiswaarts trekken. Dat was wel een beetje sukkelen en zo met die gevulde zak en onze fietsen maar het lukte.”

“Binnenkort gaan we opnieuw naar daar om de rest op te ruimen. Het is niet te begrijpen dat mensen zomaar alles in de beek gooien. Als we de volgende 100 jaar nog van onze planeet willen genieten, dan moeten we er zorg voor dragen. Mensen zeggen vaak dat de gemeente dat maar moet opkuisen maar dat klopt niet. We moeten zelf ons afval recycleren, een ander moet dat niet doen voor ons.”

De actie van de kerels werd door een voorbijganger gefotografeerd, foto’s die al snel hun weg naar de sociale media vonden. Daar regende het complimenten al blijven de jongens zelf er rustig bij. “We hebben in het verleden ook al een paar speelpleinen proper gemaakt dus we doen dat wel vaker hoor” lachen ze. “Maar als we hierdoor mensen kunnen laten nadenken, dan zijn we hiermee erg blij. De wereld vervuilen is niet ok!”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.